2024. április 24., szerda
KÁRPÁTALJA

Nyolcvanmillió euró az árvízkár

Kétmilliárd hrivnyára (csaknem 80 millió euróra) becsüli a hétvégi áradások következtében Kárpátalján keletkezett károkat Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója, aki szerint egy hét alatt felszámolják az árvíz következményeit.

A megyevezető vasárnap a kijevi 112.ua tévécsatornának nyilatkozva közölte: Kárpátaljának kétmilliárd hrivnyára lesz szüksége az utakban és lakóházakban keletkezett árvízkárok elhárítására. Hozzátette, mára tanácskozást hív össze az illetékes vezetők részvételével, és utasítást ad az áradások következményeinek egy héten belüli felszámolására.

A kormányzó azt is elmondta, hogy az elmúlt éjszakán másfél métert apadtak felső szakaszukon a kárpátaljai folyók, így az árhullám a következőkben a Nagyszőlősi és a Beregszászi járásokban, majd Magyarországon tetőzik. Jelezte, Kárpátalja területén minden utat megtisztítottak a víz hordalékától és a földcsuszamlások okozta akadályoktól.

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) legutóbbi tájékoztatása szerint vasárnap délig Kárpátalja három hegyvidéki – Ökörmezői, Rahói és Técsői – járásában 235 porta, közte 138 lakóépület van részlegesen elöntve.

Magyarország 100 ezer homokzsákkal sietett Kárpátalja segítségére szombaton. A homokzsákokkal a Tisza gátjait fogják megerősíteni – közölte a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.