2024. március 28., csütörtök

A franciák 94 százaléka támogatja a határellenőrzés visszaállítását

A franciák elsöprő többsége támogatja a kormánynak a 130 áldozatot követelő múlt heti merényleteket követően kihirdetett intézkedéseit – derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Dimanche Ouest-France regionális lap ismertetett vasárnap.

A rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról megszavazott törvényt a megkérdezettek 91 százaléka, a határok ellenőrzésének visszaállítását 94 százalék, míg a kettős állampolgároknak a francia állampolgárságtól való megfosztását a nemzeti érdeket sértő tett vagy terrorcselekmény esetén a franciák 95 százaléka helyesli.

A radikális emberek házi őrizetének elrendelésével a megkérdezettel 92 százaléka ért egyet, s 94 százalékuk üdvözli, hogy a kormány 8500 új munkahelyet hoz létre a rendfenntartó és igazságügyi szerveknél.

„Miközben a Francois Hollande államfő által bejelentett intézkedéseket általában a szocialista szimpatizánsok támogatni szokták, a jobboldal és a Nemzeti Front pedig vitatja, a közbiztonsági intézkedéseket ezúttal a jobboldali tábor tömegesen üdvözölte” – írta a közvéleménykutató-intézet.

Az interneten november 18. és 20 között készített reprezentatív felmérés során 1018 nagykorú francia állampolgárt kérdeztek meg.

A rendkívüli állapot egy héttel ezelőtti kihirdetése óta közel 800 házkutatást tartottak a francia hatóságok, 90 embert vettek őrizetbe, 164 ember ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el és 174 fegyvert foglaltak le. Egy kisvárosban, a közép-franciaország Sens egyik negyedében pedig este 10 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalmat léptett életbe a prefektúra.

A Le Journal du Dimanche vasárnap megjelenő hetilap pedig egy olyan IFOP-felmérést közölt, amely szerint Francois Hollande népszerűsége az elmúlt héten hét százalékkal nőtt, s jelenleg 27 százalékon áll. A januári párizsi merényletsorozat óta még soha nem emelkedett ennyit a köztársasági elnök tetszési mutatója. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap és a kóser élelmiszerbolt elleni támadást követően 12 százalékkal lett népszerűbb Francois Hollande, de akkor elsősorban az együttérzését értékelték a franciák, most viszont azt, ahogy kezelte a tragédiát és meghozta a szükséges intézkedéseket – mondta a lapnak Frédéric Dabi, az IFOP vezérigazgató-helyettese.