2024. április 18., csütörtök

„Nem mi vagyunk a terroristák”

Egyre több a görög–macedón határon rekedt gazdasági migráns – A határok megnyitását kérik és panaszkodnak a rossz időjárási körülmények miatt – Megpróbálták áttörni a kordont

Továbbra is zárlat alatt tartják a Macedónia és Görögország közötti síneket azok a gazdasági migránsok, akiket az állampolgárság szerinti szűrés óta nem engednek be Macedóniába. Több száz menedékkérő próbált áttörni a határon, a rendőrök azonban visszaverték őket. Đevđelijánál nem közlekedik most a Párizs–Athén közötti gyorsvonat. Mint ismeretes, déli szomszédunk mellett Horvátország, majd maga Szerbia is ilyen döntésre szánta el magát. Ez már tiltakozásuk harmadik napja, a helyszíni beszámolók szerint mintegy háromezren rekedtek a határon. Mint ismeretes, mintegy kétezer migráns tiltakozása jeléül tegnap lefeküdt a sínekre, amiért Macedónia csak szíriai, afganisztáni és iraki menekülteket hajlandó területére engedni. Többségük Bangladesből, Srí Lankáról, Kongóból, Libanonból, Szomáliából, Iránból és Marokkóból érkezett.

A helyszínen szögesdróttal, tankokkal, a macedón rendőrség különleges egységeinek a bevetésével is meggátolják a migránsokat abban, hogy bejussanak az ország területére. Ennek ellenére a várakozók azt mondják, nem fordulnak vissza, továbbra is kitartanak azon szándékuk mellett, hogy az Európai Unióba jussanak. A B92 helyszíni tudósításában kérdezte néhányukat. Egyikük arra panaszkodott, hogy már három napja tartózkodnak a hidegen, nincs elég élelmiszer, gyermeke lázas, s még mindig nem látni az alagút végét. Egy másik migráns azt mondta a tévéstábnak, hogy nem ők a terroristák, hanem azok, akik nem akarják őket továbbengedni és inkább kirekesztik őket, hogy a hidegben aludjanak. Sokan transzparenseket tartanak maguk előtt, melyeken arra kérik az unió politikusait, legfőképpen Angela Merkel német kancellárt, hogy nyissa meg a határokat, ahogyan az korábban is volt.

A görög–macedón határon várakozók száma napról napra növekszik, hiszen újabb csoportok érkeznek ide azokból az államokból, amelyek nem számítanak háborús övezetnek.

Šiden ma egészen más képet láthatunk, a menekültek tovább szállítása problémamentesen zajlik. Szerbiába tegnap 4 200-an érkeztek, s ennyien is hagyták el az országot, nagyjából ennyi menekült jut be hazánkba és hagyja el azt majd ma is, állítják a horvát határon az illetékesek. Melita Šunjić, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselője kifejtette, hogy minden országnak jogában áll úgy kezelnie a határokat, ahogyan szeretné, ami pedig Szerbiát illeti, felkészültek a télre és a zordabb időjárási körülményekre, s ezekben is megfelelő ellátással tudnak szolgálni a határra érkezőknek.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić kormányfő tegnap a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélést követően úgy fogalmazott, hogy amennyiben Szlovénia, Horvátország és Magyarország elutasítják a gazdasági migránsok fogadásának a lehetőségét, úgy Szerbia is ugyanezt fogja tenni. Ellenkező esetben ugyanis egy olyan helyzet állna be, melyben a mi országunknak kellene a teljes terhet magára vállalni. Mint mondta, hazánk kész nagyobb segítséget nyújtani szomszédjainak is, ugyanakkor fokozott figyelemmel várja, milyen átfogó megoldást fog javasolni a problémákra az Európai Unió.