2024. április 20., szombat

Díszes ajándék mézesek

Az adai Tóbiás Veronka színes és pompázatos dísztárgyakat készít mézeskalácsból

Négy éve készít mézeskalács szuveníreket az adai Tóbiás Veronka, aki mézeskalács-díszítőnek tartja magát. Kreativitása és ügyessége határtalan, hiszen mindenféle dísztárgyat elkészít, ami mézeskalácsból kidolgozható, majd ezeket különféle fehér és színes motívumokkal díszíti pompázatos külsőt varázsolva rájuk. A különféle állatfiguráktól és alkalmi szuvenírektől kezdve készít fenyőfadíszeket, adventi koszorúkat, mézeskalács házat, díszdobozokat, gyertyatartókat, kosarakat, asztali és lakodalmi díszeket, szíveket több méretben, valamint húsvéti tojásokat és könyvszerű mézeskalácsot, de egy-egy városcímer vagy céglogó élethű kidolgozása sem jelent gondot számára.

Tóbiás Veronka számára a mézeskalács-készítés hobbi. A munkáit ismerősei számára készíti, valamint különféle rendezvényeken is bemutatja. A díszes ajándék mézeskalácsokat négy éve készíti, miután Adán egy Mikulás-napi, majd egy karácsonyi kézimunka-kiállításon nagy sikerrel állította ki a munkáit. A barátja arra biztatta, hogy készítsen más ünnepi alkalmakra mézeskalács dísztárgyakat. Ezt együtt tervezgették, de röviddel ezután barátja elhalálozott, ezért úgy döntött, hogy abbahagyja. Tóbiás Veronka elmondta, hogy végül összegyűjtötte minden lelki erejét, és a barátja emlékére újra elkezdte készíteni a mézeskalácsokat, amit azóta folytat. Az ajándék mézesek készítése megnyugtatja, és ellazul tőle, ez bizonyos formában egyfajta meditáció is számára. A mézeskalács formákat külföldön vásárolja vagy maga készíti, hajtogatja lemezből vagy régi elhasználódott formákból. A mézeskalácsot szintén maga készíti, gyúrja, szaggatja, süti és díszíti. Az ötvenes éveiben járó asszony sok mézeskalácsrecepttel rendelkezik, de állítja, hogy a jó mézeskalácshoz a következő összetevők szükségesek: liszt, tojás, méz, zsiradék, cukor és sütőpor.

– Itthon a villanysparherd sütőjében készítem a mézeskalácsokat. Az anyaga hagyományos mézeskalács. Nem a tészta összetétele a meghatározó ezekben a mézeskalácsokban, hanem az, ahogyan kidolgozzuk, hogy sima felületet kapjunk. A mézeskalács felszínének simának és teljesen hibátlannak kell lennie, hogy utána befesthessük. Hiszen minél szebb a felülete, annál szebb a rajzolat és díszítés rajta. A tészta kidolgozásakor nagyon kell vigyázni, hogy hólyagmentes, vagyis légmentes legyen. Nem mindegy az sem, hogyan nyújtjuk a tésztát, mert a méz miatt, ha már figurát és formát akarunk szaggatni, akkor nagyon kell vigyázni, hogy ne csússzon el a kiszakított forma. Előfordul, ha rossz irányba nyújtjuk a tésztát, akkor eldeformálódik a forma, mire bekerül sütőbe. Nagyon fárasztó, és tovább tart a tészta kidolgozása, vagyis az átgyúrása, mint maga a begyúrás, vagy a befestés, vagy akármelyik másik folyamat. Ezekhez a mézeskalácsokhoz olyan tésztát kell készíteni, amelyet utána napokig pihentetünk, valójában azzal tudjuk elérni, hogy a tészta tökéletes legyen. A tészta begyúrása után legalább 48 órát pihentettem, de előfordul, hogy tovább is. A pihentetés után gombóconként kell kidolgozni, átgyúrni a tésztát, hogy az szép sima felületű legyen. Azt, hogy meddig gyúrta az ember, megmutatja a felület, minél tovább, annál simább – közölte Tóbiás Veronka, aki beszélt az ajándék mézeskalácsok díszítéséről is, amihez fehér és színes cukormázat használ, valamint a saját kreativitását.

– A díszítéshez tojásfehérjét, porcukorral, pici ecettel vagy citromlével keverek ki kézzel vagy mixerrel. Ezt jobb kézzel kikeverni, mert sokkal tömörebb masszát kapunk, mixerrel kihabosítjuk, ami már nem úgy viselkedik a mézeskalácson. A díszítéskor közönséges nejlonzacskót használok, amelyet megtöltök ezzel a masszával, a cukormázzal és a zacskónak a csücskét kivágom különféle nagyságúra. Kisebbre vagy nagyobbra, attól függően, hogy milyen vékony vagy vastag szállal akarok rajzolni. Ez az úgy nevezett íróka, ennek kétféle sűrűsége van. Az egyik, amellyel rajzolunk és írunk, illetve a másik fajta, amelyet terülőmáznak használunk. Az utóbbi a hígabb, és ezzel felületet fedünk. Ez a massza elsődlegesen hófehér, de színezni lehet ételfestékkel különböző színűre. A kalocsai motívumoknál 18-féle színt használok. A színek száma attól függ, hogy milyen motívumot rajzolok. Valamelyik motívum tarkább, vidámabb, oda több színt használok, ami egy kicsit visszafogottabb, egyszerűbb ott két-három színárnyalatot. A fehéret minden színhez használom, mert ünnepélyesebbé teszi az egész mézeskalácsot. Végül is megvan a saját stílusom, előszeretettel rajzolok virágokat, csipkemintákat és a csigavonalakat. A virágminták közül a kalocsai az, amelyet legjobban kedvelnek az emberek. A rácsos felületnél szívesen alkalmazom a keresztszemes motívumokat, bár az többnyire tiszta fehér, de készítettem már színeset is. Régen kézimunkáztam, és nagyon sok, kézimunkáról szóló újságom van.

Ezért vannak olyan minták, amelyeket fejből lerajzolok. A bonyolultabbakat leszámolhatós minták segítségével készítem el. A keresztszemes hímzésnél, ha egy rózsa árnyalatait csinálom, akkor több fehér színárnyalatot használok. Ezeknél megvan, hogy egy-egy színárnyalatból hány kocka kell. A sablonmintáknál, amilyen Ada község címere is, adottak a formák és a színek, ezeknél arra kell törekedni, hogy az eredeti hű mása legyen. A minta fejben születik, megvan az alapmotívum, ami adja a következő lépést, ha elég kreatívak vagyunk. Soha nem törekszem arra, hogy változatos legyen, az mindig magától jön, nem tudok két egyformát csinálni. Vannak kivételek, amikor kénytelen vagyok több egyforma mintát készíteni, akkor ez nagy erőfeszítést jelent. A mézeskalács díszítése rengeteg nyugalmat, türelmet és kitartást kíván. Időigényes attól függően, hogy mekkora felületet díszítünk. Vannak olyan tárgyak, köztük a dobozok vagy könyvformájú ajándékok, amelyek vázlattal járnak. Ezekhez el kell képzelni és lerajzolni azt a motívumot, amelyet rá akarunk vinni a felületre. Ezek mind egyedi kívánság szerint készülnek, és nekem sokat segít a saját fantáziám, hogy elképzeljem, mit kér az ismerősöm. A tárgyaknak az alkalomhoz megfelelő díszítést kell kapniuk, ez külön odafigyelést igényel. Egy nagyobb mézeskalács kidíszítése akár 5-6 órát is igénybe vesz. A csipkés minták elkészítése szintén időigényes, mivel az alaprácsozat megrajzolása után meg kell várni, hogy megszáradjon, majd csak ezután lehet az újabb részleteket rávinni a mézeskalácsra – mondta az adai mézeskalács-díszítő.