2024. március 29., péntek

Módosulnak a taxiselőírások

Kedden ül össze a városi képviselő-testület, amikor egyebek közt módosítják a taxiszolgálatra vonatkozó szabályozást, akárcsak az állattartási előírásokat, egyben meghozzák a távhőszolgáltatás díjszabását.

A taxisokra vonatkozó szabályok megfogalmazását a közúti utasforgalomról szóló, augusztus 12-én életbe lépett törvény tette indokolttá. A törvény alkalmazását ugyan az érvénybe lépésétől kezdve másfél évre elhalasztotta a törvényhozó, ám a taxis utas-szállításra, a felügyeleti ellenőrzésre és a büntetésekre vonatkozó kitétele november 12-től életre lépett. A városi tanács által jóváhagyott, módosított helyi előírás egyenrangú helyzetbe hozza ezen a téren a vállalatokat és jogi személyeket, kötelezővé teszi a TX megkülönböztető rendszámokat, részletesen taglalja az engedélyek kiadásának, valamint a taxis tevékenység jóváhagyásának módját, a taxirendszámok kiadásának eljárását és szigorítja a taxisofőrök iránti elvárásokat.

A vt tagjai meghozták a város területét illető jószágtartási előírások módosítását is. E szerint a javaslat szerint a város második és harmadik zónába sorolt részein 2020. december 31-ig meghosszabbítják a patás és hasított körmű jószágok tartásának engedélyezését, illetve egyes utcákat az első zónából átminősítenek a másodikba. A vt ezt a módosítást azzal indokolta, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt a polgárok képtelenek voltak tiszteletben tartani az érvényben lévő városi határozatban lefektetett határidőket.

A tanács döntött a távhőszolgáltatás tarifarendszeréről is, ami a végső fölhasználókat érinti. A javasolt díjszabás kedden kerül a helyi önkormányzat képviselői elé.

A tanács ülésén Dušanka Golubović zombori okleveles jogászt ötévi megbízatással kinevezték a városi közigazgatás élére.