2024. április 19., péntek

Átkeresztelték Nagybecskereket

Az új helységnévtáblákra odakerült a Petrovgrad megnevezés is

Nagybecskerek Újvidék, Belgrád és Bégaszentgyörgy felőli bejáratainál a napokban új helységnévtáblák jelentek meg, amelyeken a város többnyelvű (szerb, magyar, román és szlovák) megnevezése sorába bekerült a Petrovgrad megnevezés is. Ezt a nevet a város 1935 és 1946 között viselte. A cirill és latin betűkkel kiírt táblákat a Városrendezési Igazgatóság helyezte ki, ahonnan további öt hasonló tartalmú tábla kihelyezését helyezték kilátásba. Így aztán a legnagyobb bánáti város, ha hivatalosan nem is, de új nevet (is) kapott.

Városnév-változtatás – az évfordulóra hivatkozva (Fotó: Kecskés István)

Városnév-változtatás – az évfordulóra hivatkozva (Fotó: Kecskés István)

Az illetékesek szerint valójában a városnak egy történelmi, hagyományos megnevezése került fel a táblára. Az eset egyik apropója pedig az, hogy a napokban volt nyolcvan éve annak, hogy Nagybecskerekből Petrovgrad lett.
Nagybecskereken 1992-ben referendumot tartottak arról, hogy a város a Zrenjanin helyett kapja vissza a Petrovgrad nevet. A részvétel 50 százalék alatti volt és a szavazók többsége a Zrenjanin név megtartása mellett voksolt. Néhány évvel ezelőtt a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbiai Demokrata Párt és a Napred Petrovgrad tömörülés is kezdeményezte a város nevének megváltoztatását, de az nem került be a képviselő-testületi eljárásba.
Az új táblák kihelyezésére reagálva a nagybecskereki Szociális Fórum arra emlékeztette az illetékeseket, hogy a közlekedési táblákon csakis az adott település hivatalos neve szerepelhet. A területrendezési törvényben pedig a Béga menti városnak egyetlen neve van: Zrenjanin. Azokon a területeken, ahol kisebbségi nyelvek is hivatalos használatban vannak, ott az adott kisebbségi nyelveken is ki kell írni a települések hagyományos megnevezéseit, amit a nemzeti tanácsok állapítanak meg. A Szociális Fórum szerint a Városrendezési Igazgatóság nem dönthet önállóan arról, hogy milyen helységnevek kerüljenek a táblákra.
Péntek reggelre az egyik táblán ismeretlen tettesek fekete autólakkal áthúzták a Petrovgrad feliratot. Mellé az MV megjegyzést írták oda, amiről egyesek arra következtetnek, hogy valószínűleg a Mlada Vojvodina nevű szervezet tagjai lehettek az elkövetők.