2024. március 29., péntek

Épül a csatorna

Hosszú szünet után folytatódik a Kúla–Kishegyes-csatorna építése – A projektumnak köszönhetően Kishegyes községben 5000 hektár termőföld válik öntözhetővé

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy több évtizedes álom megvalósítása kezdődött meg, a Kúla–Kishegyes-csatorna megépítésével. A kishegyesi önkormányzatnak már negyven éve voltak erre vonatkozó elképzelései, de idáig csak a csatornának a kúlai szakasza készült el. A munkálatok most megkezdődtek, s amint Marko Rovčanintól, Kishegyes község polgármesterétől megtudtuk, hogy a beruházásnak óriási jelentősége lesz mezőgazdasági szempontból.

Az idén 2,8 kilométer hosszan fog elkészülni a csatorna. Rovčanin, Hallgató és Mohácsi megtekintik az építkezést (Lakatos János felvétele)

Az idén 2,8 kilométer hosszan fog elkészülni a csatorna. Rovčanin, Hallgató és Mohácsi megtekintik az építkezést (Lakatos János felvétele)

– Megkezdődött a csatorna építése, ami három községet: Kúlát, Kishegyest és Topolyát fogja összekötni. Jelenleg Kúla és Kishegyes községek határán folyik munka, az idei évben a csatorna 2,8 kilométeres szakasza fog megépülni. A mostani munkálatok értéke 55 millió dinár, a teljes projektum értéke 600 millió dinár. Ha elkészül a csatorna, akkor 5000 hektár földterület válik öntözhetővé Kishegyes község területén. Ennek óriási jelentősége lesz a mezőgazdasági termelők számára – nyilatkozta Rovčanin.

A Kúla–Kishegyes-csatorna első része 15 évvel ezelőtt épült meg, 5 kilométer hosszan, mondta el lapunknak Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke.

– A verbászi Sava Kovačević mezőgazdasági vállalat már évek óta ezt a csatornát használja öntözésre. A most megkezdődött munkálatok során csak a csatorna negyede fog elkészülni, de remélhetőleg az elkövetkező években a többi részt is befejezik. Kb. kilenc éve dolgoztunk azon, hogy folytatódjon a csatorna építése, s az események az elmúlt egy évben gyorsultak fel. A földtagosítás során meghagytuk a szükséges területet a csatorna számára, ami plusz felgyorsította ezt a folyamatot – számolt be Hallgató, majd arról is szólt, hogy a csatorna építése egy nagyobb terv részét képezi.

– Ebből a csatornából pótolni lehet majd a Krivaj vizét Kishegyes és Szeghegy között. Ez azt jelenti, hogy a mostaninál sokkal nagyobb területek válhatnak öntözhetővé. Másrészről ebből fogják táplálni a szeghegyi határban lévő Potok-völgybe tervezett víztározó tavat. A későbbiek során erre a tóra fog ráépülni a Kishegyes–Njegoševo-csatorna, ami már tervezési fázisában van. Ha ez elkészül, akkor újabb földterületek válnak öntözhetővé a kishegyesi, a topolyai és a njegoševói határban – tudtuk meg Hallgatótól.

Óriási előrelépés, hogy a csatorna építése sok év után elmozdult a holtpontról, mondta el Mohácsi Zoltán, a község alpolgármestere.

– Azt gondolom, hogy ez reményre adhat okot az itt élő embereknek, mivel tudjuk, hogy községünkben a mezőgazdaság a húzó ágazat. A csatornának köszönhetően a mezőgazdasági termelőink még hatékonyabban tudnak majd termelni. Ez a beruházás is azt mutatja, hogy ezen a vidéken van jövő, hogy érdemes itt maradni és minden nehézség ellenére optimistán tekinteni a jövőre – nyilatkozta Mohácsi.