2024. április 20., szombat

Hittel és tisztelettel a szentek iránt

Msgr. Miocs József a kiállítás megnyitóján (Lukács Melinda felvétele)

Msgr. Miocs József a kiállítás megnyitóján (Lukács Melinda felvétele)

A szabadkai városháza előcsarnokában 26 képből álló tárlat nyílt meg. A kiállított képek a 20. század régebbi és újabb szentjeit ábrázolják. A festmények egy együttműködés eredményei, adományok, a jövőben pedig a kelebiai templomot díszítik majd. Az egybegyűltekhez msgr. Miocs József, a Paulinum rektora szólt:

– A kelebiai templom 1937-ben épült Molcer Károly építészmérnök tervei alapján. A templomban jobbról és balról egyszerű üvegablakok voltak. Amióta ft. mgr. Paskó Csaba atya került a kelebiai hívőközösség élére, mint plébános arra törekszik, hogy a templomot minél szebbé és méltóbbá tegye. Az egyszerű üvegablakokat színesre cserélte, vitrázsokkal díszítette. A templom felső része tulajdonképpen egy körgaléria, ahol szentképek helyei lettek megjelölve, de a képekből eddig csak néhány készült el. A háború és a pénztelenség miatt nem sikerült megvalósítani a képgaléria kialakítását. Paskó Csaba atya szorgalmából a vitrázsok már megvalósultak, most a szentképekre került sor. A szentek a katolikus egyházban jelentős szerepet töltenek be. Kerekes Sándor festőművész, látva a hiányosságot felajánlotta, hogy megszervezi az alkotómunkát és maga is megajándékozza a templomot festményekkel. A képek a kiállítás után a kelebiai templomba kerülnek, karácsonykor lesznek felszentelve és méltó helyükre kerülnek – hallottuk Miocs Józseftől, aki az egyházmegye nevében megköszönte az ajándékba adott alkotásokat.

A továbbiakban Paskó Csaba mondta el, hogyan került sor Kerekes Sándor felajánlására:

– Hallva a csodaszép vitrázsokról, Kerekes Sándor tavasszal megkeresett. Megnéztük a vitrázsokat, majd pedig kelebiai szülöttként felajánlotta, hogy az üres ablakokat megtölti. Először azt gondoltam, csak néhány festményről lesz szó, de Kerekes Sándor művésztáborba vitte az ötletet, művészbarátait kérte fel, az elmúlt hónapokban pedig el is készültek az alkotások – hallottuk Paskó Csabától, majd Kerekes Sándor szólt az egybegyűltekhez.

– Ez kortárs egyházi művészet, a képek szabadkai hivatásos és kitűnő amatőr festők munkái, emellett romániai festőbarátainkra is számíthattunk. Itt a 21. században ne keressük Rubenst vagy Rembrandtot ezekben a képekben, hiszen egészen másképp élünk, de ugyanazzal a hittel és tisztelettel a szentek iránt. Nagy köszönettel tartozom a barátaimnak, akik önzetlenül felajánlották képeiket – mondta Kerekes Sándor.

A megnyitón Csikós Krisztina vezényletével a Pro Musica Kamarakórus lépett fel, valamint Basity Gréta, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör szavalója.