2024. március 29., péntek

Tiltakoznak a gazdasági migránsok

A vasúti sínekre feküdtek, mert nem léphetnek be Macedóniába

Zárlat alá helyezték a Macedónia és Görögország közötti vasúti forgalmat a gazdasági migránsok. Tiltakozásuk jeléül mintegy kétezren feküdtek a sínekre, amiért Macedónia csak szíriai, afganisztáni és iraki menekülteket hajlandó területére engedni. Ezt az intézkedést azután vezette be be az ország, hogy Szerbia és Horvátország is hasonló lépést foganatosított.

A tiltakozó migránsok többsége Bangladesből, Srí Lankáról, Kongóból, Libanonból, Szomáliából, Iránból és Marokkóból érkezett.

A macedón illetékesek már panaszkodtak amiatt, hogy Görögország semmilyen szűrést sem vezetett be, így területén gond nélkül átjuthat minden migráns, bárhonnan is érkezik. Attól tartanak, ha ez így folytatódnak, hamarosan ellenőrizhetetlenné válik a helyzet a görög–macedón határon, hisz napról napra növekszik az ott rekedt migránsok száma.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter szombaton Idomenibe látogatott, ahol a helyi hatóságokkal tanácskozott a határon kialakult helyzetről. A miniszter emlékeztetett: Szlovénia kezdte a migránsok szűrését, ami dominóhatást gyakorolt a két szomszédos országra, Szerbiára és Macedóniára.

A miniszter szerint egyes országok képviselőit bizonyosan a jövőben sem engedik át a határon. Görögországnak van terve arra, hogy segítséget nyújtson ezeknek az embereknek, hogy Idomeniből az ország más részeibe, illetve befogadó állomásokra utazhassanak. Hozzátette: Alekszisz Ciprasz kormányfő vezetésével szombat este értekezletet tartanak a kérdésről.

A görög-macedón határra érkező bevándorlók 70 százaléka szíriai vagy iraki. A terepen dolgozó civil szervezetek szerint más nemzetiségű migránsok gyakran semmisítik meg személyi okmányaikat, és hamis adatokat közölve kérnek új papírokat a görög hatóságoktól.