2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Mégis kinek a kormánya?

Klaus Iohannis román államfő, amint lehetősége nyílt rá, sebtében összerakott egy kormánycsapatot, amelyre majd büszkén mondhatja:Az Én kormányom! A Ponta-kormányt ugyanis elpusztítandó ellenfelének tartotta, több ízben úgy nyilatkozott, hogy a szociáldemokraták akadályozzák a reformjainak a bevezetését.

Lehetősége a saját kormányának a megalakítására azután nyílt, hogy több ezren vonultak utcára Bukarestben és Románia nagyvárosaiban, a politikai osztály megújítását, a korrupció eltörlését kérték. A tüntetők a kormánypárt és az ellenzék távozását, előrehozott választásokat követeltek. Utóbbit a több sebből vérző román alkotmány nem teszi lehetővé.

Klaus Iohannis egy huszárvágással a szociáldemokratákat is eltávolította a kormány éléről, ám az ellenzéki liberálisokat sem engedte kormányközelbe. Szakértői kormány alakítására kérte fel Dacian Ciolos volt EU-biztost. Nem szabad azonban szakértőinek tekinteni a Ciolos-kormányt.Aki követtea meghallgatásokat, rájöhetett, hogy az új miniszterek legalább annyira tájékozatlanok szakterületeiken, mint elődeik, ráadásul a politika teljesen ismeretlen, ingoványos terep számukra. A kormányban számos EU-bürokrata, illetve néhány ismeretlen harmadvonalbeli politikus van. Utóbbiakról néhány nap alatt erősen kompromittáló adatot tárt fel a román sajtó.

A Ciolos-kormánysebtében összedobott egy 2 oldalas programot,amely többnyire általánosságokat sorjáz.Az elemzők elsősorban az igazságügyi és külpolitikai vállalásokat emelték ki. A pénzügyi, makro- és mikrogazdasági célokról inkább semmit, mint keveset tudunk meg. Noha ezeka területekazok,amelyekenegy szakértőicsapata leginkább bizonyíthatna. Három bekezdés viszont utal a kisebbségi jogok biztosítására.Javulás a kisebbségvédelem terén azonban csak akkor érhető el, ha az új kormány új kormánybiztosokat jelöl a székely megyékbe, akiknek már nem az etnikai uszítás lesz a fő feladatuk.

Noha a Ciolos-kormányegyértelműen Klaus Iohannis államfő kormánya, a keddi parlamenti szavazáskor kiderült, hogy a szociáldemokraták többsége és a nemzeti liberálisok testületileg megszavazták a kormányt, noha nem győzték hangoztatni, hogy ellenzékbe vonulnak, illetve maradnak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a 18 romániai kisebbségi képviselő is bizalmat szavazott Ciolosnak.

Akika beiktatás előtt keményen bírálták a Ciolos-kormányt,illetve annak létrehívóját, Klaus Iohannist: a korábbi államelnök,Traian Băsescu és a Szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, akik szerint a politikai pártok térdre kényszerítése, a választói akarat semmibevétele elfogadhatatlan. A technokrácia kioltja a demokráciát – figyelmeztetett a tapasztalt demokrata politikus, Călin Popescu Tăriceanu.

A beiktatás után Klaus Iohannis pártja, a Nemzeti Liberális Párt is támadásba lendült. Vezető politikusai természetesen csalódottak, hiszen egy éve azt szajkózza Iohannis, hogy a liberálisokat szeretné hatalomra juttatni, és amikor alkalma lett volna erre, elárulta őket.

Miután Klaus Iohannis államfő a védelmi és a belügyi tárca tulajdonosaival vörös szőnyegen vonult be a minisztériumokba, és katonai tiszteletadással fogadták, a liberálisok alelnöke, Ludovic Orban megjegyezte: Az elnök úgy viselkedik, mint egy hódító hadvezér!

A csatát valóban Iohannis nyerte. A háború vége azonban még messze van.

Javulása kisebbségvédelem terén csak akkor érhető el, ha az új kormány új kormánybiztosokat jelöl a székely megyékbe, akiknek már nem az etnikai uszítás lesz a fő feladatuk.