2024. március 28., csütörtök

Egy óbecsei tanítónő Szerbia egyik legjobbja

Potrebić Tőzsér Gabriella a tanítás mellett számos civil kezdeményezésből is kiveszi a részét

Az óbecsei Potrebić Tőzsér Gabriella Szerbia egyik legjobb tanítója lett – így döntöttek annak a szakmai bizottságnak a tagjai, amelyben az Oktatási Minisztérium, a PISA-kutatások koordinátora és más szakemberek foglaltak helyet. 330 jelöltből összesen 16 tanító, általános iskolai és középiskolai tanár érdemelte ki az idén ezt az elismerést. Potrebić Tőzsér Gabriella sikerének köszönhetően a Sever Đurkić Általános Iskola százezer dináros jutalmat kap a 2013-ban megalakult belgrádi Živojin Mišić vállalkozásösztönző civil szervezettől.

Az elismerést odaítélő bizottság úgy értékelte: Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő olyan folyamatosan kísérletező, alkotó és újító pedagógus, akinek a mottója szerint minden gyermekben van felfedezésre és fejlesztésre váró érték. Az óbecsei tanítónő a tanítás mellett rendszeresen képezi magát, aktívan kiveszi a részét különböző hazai és nemzetközi projektumokból, kétnyelvű műhelymunkákat szervez például a gyermekjogokról, az erőszakmentes kommunikációról, a toleranciáról, és támogatja a hátrányos gyermekek érdekében folytatott civil munkát is.

Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő tanterme sem szokványos: a padok körben helyezkednek el, van benne bábsarok és ökológiai kuckó, de arra is gondot fordít, hogy faliképen kapjanak helyet a kiváló diákmunkák vagy azoknak a tanulóknak a fotói, akik jó eredményt értek el valamiben vagy példaértékű dolgot cselekedtek. A kreatív tanítónő pedagógiai munkája nem szorul a tanterem négy fala közé, diákjaival gyakran tesznek látogatást a természetben, múzeumba, könyvtárba, iparos műhelyekbe is járnak. Diákjai számos versenyen vesznek részt, a saját maguk készítette tárgyak eladásából befolyt pénzt pedig a tanterem csinosítására és felszerelésére fordítják.

Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő eredményeit pénteken sajtótájékoztatón méltatta Vuk Radojević polgármester is. A díjazott ez alkalomból elmondta: jómaga is dicsérettel szereti motiválni a diákjait, ezért a mostani elismerés neki is szárnyakat ad.