2024. április 20., szombat

Amerikai kézbe kerülhet a Telekom?

Összesen 1,47 milliárd eurót kínál az amerikai Colbeck Captial befektetési alap a Szerbiai Telekom részvényeinek 58 százalékáért, így ez az ajánlat a legjobb a beérkezettek közül – hivatkozik amerikai forrásokra a Danas napilap.

A lap értesülései szerint az állam is elégedett az amerikai cég javaslatával.

A Colbeck nem egyedül kíván az állami telekommunikációs vállalat többségi tulajdonosa lenni, ugyanis a Ronald Burkle tulajdonában lévő Yuicapa befektetési alap is támogatja ebben.

A beküldött dokumentumokban arra is kitér a cég, hogyha rá esik a kormány választása, az adásvételben a Deutsche Bank, a Morgen Stanley, és a Raiffeisen Inernational Bank is részt fog venni.

Ahogy a Danas forrása kifejtette, ha a Colbeck mellett döntene az állam, a cég Peter Foyót, a Mexicói Nextel mobilszolgáltató volt elnökét és vezérigazgatóját állítaná a cég élére, aki az amerikai AT&T és mexikói partnerének telefonos cégét is vezette, amely Argentína, Uruguay és Chile telekommunikációs piacán is képviseltette magát.

A Colbeck Capitalt egyébként 2009-ben alapította Jason Colodne és Jason Beckman, a Goldman Sachs egykori befektetési bankárjai. Az alap leginkább médiacégekbe fekteti pénzét, egyik legjobb invesztíciójuk a Relativity Media filmstúdió felvásárlásához kötődik.

A cég legnagyobb befektetője Ronal Burkle milliárdos, aki arról ismert, hogy egy időben a Miramax Filmstúdió felvásárlásával próbálkozott. Burkle-t a Forbes Magazin tavaly a 633. helyre sorolta a világ leggazdagabbjai között, 2,9 milliárdot érő ingatlanvagyonának köszönhetően.

Burkle általában rossz ügyvitelű cégeket, leginkább üzletláncokat vásárol fel.

Mint ismeretes, Rasim Ljajić telekommunikációs tárcavezető már kifejtette, a vállalat felvásárlására összesen hat ajánlat érkezett, a „győztes” nevét pedig két hét múlva közlik a nyilvánossággal. A beérkezett levelek részleteit nem közölték az illetékes szervek, a miniszter is csak annyit mondott, hogy az új tulajdonosnak legalább 70 millió eurót kell elkülönítenie a különböző szociális és átképzési programokra.
Az eddigi médiaértesülések szerint az Advent Inernational, az EBRD a Mid Europa Partners, az Abu Dabi Investment Authority és a szlovén Telekom is ajánlatot tett az állami vállalat megvásárlására.

Dušan Vujović pénzügyminiszter legutóbbi televíziós szereplésében arra tett ígéretet, hogy a kormány november 23-án hozza nyilvánosságra az ajánlatokat, valamint akkor fogja álláspontját is közölni a potenciális vásárlókkal kapcsolatban. Véleménye szerint a Telekom magánosításához köthető kiszivárgó információk és médiaspekulációk támadásoknak is felfoghatók és ártanak az eladás folyamatának.