2024. március 29., péntek

Zomboriak a szépkorúak bajai találkozóján

Tizenötből négy határon túli vendégcsoport vett részt a Szépkorúak Határok Nélküli Hagyományőrző Találkozóján, amelyet másodszor rendeztek meg Zombor magyarországi testvérvárosában, Baján. Az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, valamint a Baja Marketing Kft. rendezésében, Zsigó Róbert államtitkárnak, Baja és térsége országgyűlési képviselőjének és Fercsák Róbertnek, Baja polgármesterének fővédnöksége alatt megvalósult eseményt Csubákné Besesek Andrea alpolgármester nyitotta meg. Márai Sándor-idézettel üdvözölte a részvevőket, mondván: „Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme.”

Magyarország határán túlról a zombori Magyar Polgári Kaszinó vegyes kara, Bezdánból az Ügyes Kezű Asszonyok kézimunkacsoport és a Piros Rózsa kézimunka- és kézműves csoport, valamint Nagy Emília fazekas népi iparművész, Nemesmiliticsről a Németh László Magyar Művelődési Egyesület tagjai, továbbá a horvátországi Kiskőszegről a Kisasszonyok és Legények Csoport mutatkozott be a rendezvényen, amelynek azon túl, hogy bemutatkozási lehetőséget kínál az idősebb korosztály számára, elsődleges célja lehetőséget teremteni az ismerkedésre, barátkozásra, határon belüli és túli kapcsolatteremtésre.

A zomboriak másodszor, a bezdániak első alkalommal vettek részt a bajai találkozón. Noha a rendezvény az idősebb nemzedéket szólítja meg, a nemesmiliticsiek fiatal tánccsoportjukkal vettek részt a műsorban, az ő céljuk a tapasztalatszerzés volt, illetve annak bizonyítása, hogy a fiatalokban él a hagyományok továbbvitelének igénye.

– Nagyon örülünk annak, hogy ennyien jelentkeztek, mert így a határ mindkét oldaláról érkezők megnézhetik egymás műsorát, barátságot köthetnek, a határon túliak megnézik, hogy ápolják nálunk a hagyományokat, az itteniek pedig láthatják, hogyan ápolják a határon túl magyarságukat és hagyományukat. A rendezvény nem nyitott a város felé, nézőket nem tudunk fogadni, hanem inkább barátságokat szeretnénk összehozni. Annak is örülünk, hogy két-három fiatalabbakból álló csoport is részt óhajtott venni, hiszen ők tovább vihetik azt, amit itt látnak, tanulnak – nyilatkozta Torma Zsuzsanna, a szépkorúak találkozójának fő szervezője, aki azt is közölte, hogy reményei és az eddigi tapasztalatok nyomán jövőre vélhetően nagyközönség előtt, a Petőfi-szigeten rendezhetik meg a műsort, ahol korábban majdnem két évtizeden át tartottak, igaz, más elnevezéssel hasonló rendezvényeket. Akkoriban a fiatalok szabadtéri műsora a Bajális, az idősebbeké a Juliális elnevezést viselte.