2024. április 24., szerda

A környezettudatos iskola

Egy évtizede a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában a tanintézmény munkaközössége, élükön Vesna Vujičić osztálytanítóval, a tanulókat környezetük és a természet védelmére szólítják fel, az újrahasznosítás jelentőségére is ráirányítják figyelmüket, ösztönzik őket a szelektív hulladékgyűjtésre.

– 10 évvel ezelőtt szorgalmaztam, hogy kezdjük el szervezetten szelektíven raktározni a hulladékot, és keressük a lehetőségét, hogy az újrahasznosítható ne vesszen kárba. Tanintézményünk egyik pincehelyiségében és később az iskola területén létrehozott hulladékudvarban, szelektív gyűjtőszigeten ez a kezdeményezés be is indult. A használt, vagyis a szárazelem-hulladék gyűjtése is azóta gyakorlat iskolánkban. A PET-palackok műanyag kupakját két éven keresztül humanitárius céllal gyűjtöttük, eladásukat követően a befolyt összeget egy súlyosan beteg kislány kezelésére, illetve tolókocsijának megvételére ajánlottuk fel. 8 éve vett még nagyobb lendületet a használtpapír-gyűjtés, immár saját helyiség is áll a rendelkezésre, ahol gyűjtjük ezt az újrahasznosítható hulladékot. 3 éve szerződött az iskolánk a szabadkai Eco Feniks B Team Kft.-vel, amely kéthetente szállítja el iskolánkból az újrahasznosítható hulladékot, anyagi juttatás ellenében. A gyűjtés és a hulladék felajánlása jóvoltából az iskola havi szinten 4–5000 dinárhoz jut, amelynek befektetéséről a tantestület hoz döntést. Vásároltunk már vákuumfóliázó gépet, ahhoz tartozékokat, segédeszközöket is a munkához – nyilatkozta Vesna Vujičić, aki arról is beszámolt: a diákok számára egyre természetesebb, sőt kívánt tevékenységgé válik a szelektív hulladékgyűjtés, érdeklődéssel fogadják be az azzal kapcsolatos elméleti tartalmakat is.

– Öt évvel ezelőtt az akkori Tartományi Környezetvédelmi és Környezetbarát Fejlődési Titkárság által kiírt, a Tisztább és zöldebb iskolákért a Vajdaságban elnevezésű pályázaton, amely egy éves célzott tevékenység végzését és dokumentálását követelte meg, a Csáki Lajos iskola a tartomány legeredményesebb öt tanintézménye között szerepelt. A diákok őszidőben a lehullott falevelek begyűjtésébe, aprításába is besegítenek. Azt a zöldövezet talajának felfrissítésénél, táplálásánál hasznosítjuk. Öröm számunkra az is, hogy látva a diákok lelkes szerepvállalását a papír és egyéb hulladék gyűjtése során, egyre több polgár, sőt szervezet és intézmény is jelentkezik nálunk, hogy rajtunk keresztül hasznosítaná újra hulladékát – osztotta meg Vesna Vujičić.