2024. március 29., péntek

Működik a körforgalom Óbecsénél

Bár még folynak a munkálatok a helyszínen és az út hivatalos átadására sem került még sor, a járművek már birtokba vehették az Újvidék és Törökbecse irányából Óbecsére vezető utak találkozásánál kiépített körforgalmat. Jelenleg a közvilágítás kihelyezésén dolgoznak a szakemberek, ezt követően pedig a Komunalac Közvállalat munkásai látnak neki a hely csinosításához és a faültetéshez.

A sofőrök szerint könnyebb a közlekedés a körforgalomnak köszönhetően (Fotó: Fehér Rózsa)

A sofőrök szerint könnyebb a közlekedés a körforgalomnak köszönhetően (Fotó: Fehér Rózsa)

A projektdokumentáció kidolgozását a Putevi Srbije Közvállalat vállalta magára, és a megépítés költsége (csaknem 35 millió dinár) is az ő költségvetésüket terheli. Óbecse önkormányzata 4,7 millió dinár banki kölcsönt áldoz erre a célra, ebből a pénzből a közvilágítást oldják meg. A munkálatok kivitelezője a šabaci Jugokop-Podrinje vállalat és az újvidéki Bačkaput. Óbecse első körforgalma a szakértők szerint nem csak rendezettebbé teszi a környezetet, de a kockázatok csökkentésével a közlekedés is biztonságosabb lesz. A körforgalomnál bicikli- és gyalogút is épül majd, amit szintén a Putevi Srbije Közvállalat finanszíroz.

Nem ez az egyetlen komolyabb beruházás, amely a napokban fejeződött be, hiszen az ipari övezetben lévő, a hatalmas kátyúk miatt már veszélyessé vált Szójagyári út is új burkolatot kapott. Az utat egy a régi aszfalt újrahasznosítását is magában foglaló eljárással újították fel, aminek köszönhetően az eredetileg 120 millió dinárosra becsült aszfaltozás a számítások szerint nem kerül többe 52 millió dinárnál. Ezt a megoldást először alkalmazták az országban, és amellett, hogy olcsóbb, környezetkímélő is. A kivitelezéssel ugyancsak a Jugokop-Podrinje vállalatot bízta meg a finanszírozó, azaz a Putevi Srbije Közvállalat.

A munkálatok során egyébként kiszélesítették a Bečejka vállalatnál lévő kereszteződést is, ami megkönnyíti a nyerges vontatók befordulását, és rendbe hozták a Szenttamási útra vezető csatlakozási szakaszt is, ahonnan a vasútig terjedő részen szakaszosan a Szenttamási út is megújult. Óbecsén jelenleg a Péterrévei út településen belüli részén folynak munkálatok. A Szenttamási és a Péterrévei útnak a felújítása 42 millió dinárjába kerül a Putevi Srbije Közvállalatnak. Az Óbecse és Péterréve közti út felújításra váró két kilométeres szakaszának befejezését tavaszra ígérik az illetékesek.