2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

Novi Sad–Dumbravita a negyeddöntőért

Ma 20.30-tól az újvidéki Sport- és Üzletközpont első emeleti asztalitenisztermében a vendéglátó Novi Sad a román Dumbravitát fogadja az ETTU-kupa nyolcaddöntőjében. A Fenyvesi Anna Zsófia, Makszuti Anetta, Truzsinszki Viktória, Aleksandra Savić alkotta együttes a román bajnok (Andreea Zamfir, Adina Diaconu, Mihaela Dospina) legyőzésével juthat be a legjobb nyolc közé. A mérkőzésre a belépés ingyenes. A Novi Sad főpróbája remekül sikerült, hiszen szerda este 4:0-ra nyertek a városi rivális Panonija ellen a Szuperliga hatodik fordulójában.

Klampár visszavágna Waldnernek

A szervezők reményei szerint telt ház várja majd december 20-án a Generációk Csatája elnevezésű asztalitenisz-gála résztvevőit, köztük a sztárvendégeket, a svéd Jan-Ove Waldnert, a belga Jean-Michel Saive-et, valamint Klampár Tibort és Tóth Krisztinát. A gála csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az elnevezéshez hűen minden generáció képviselői megmutatják majd magukat, a legfiatalabb fellépő 13 éves, a legidősebb pedig – a kétszeres világbajnok Klampár személyében – 63 esztendős lesz. Fazekas Péter, az ötletgazda és fő szervező elárulta: az „asztalitenisz Mozartja”, az olimpiai és hatszoros világbajnok Waldner, valamint a hét olimpián szerepelt, Európa-bajnok és Európa Top 12-győztes Saive is első szóra igent mondott a meghívásra. Fazekas egyébként maga is asztalhoz áll majd a gálán, Pattantyús Ádámmal vív mérkőzést. Pósfai Gábor, a főszponzor Decathlon ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a tavalyi siker után nem volt kérdés, hogy folytatják. A Generációk Csatáján a közönség olyan történelmi mérkőzések szemtanúja lehet, mint Waldner és Klampár 1989-es, dortmundi vb-negyeddöntőjének „visszavágója” vagy a kettejük által most először alkotott duó párharca az ifjúsági Európa-bajnok Szudi Ádám, Ecseki Nándor páros ellen.

Akkor én 36 éves voltam, Waldner 24. Az egész csarnok nekem szurkolt, s azt hittem, simán nyerek, de végül ő jutott tovább. Később azt mondta, számára azon a tornán ez volt a döntő. A fiam azóta körülbelül 400-szor nézte meg a meccset felvételről, mindig mondom is neki: ne nézd, úgyse én nyerek!” – emlékezett a ’89-es összecsapásra Klampár Tibor, aki hozzátette: edzésben van, s reméli, hogy jól megy majd a játék, és méltó ellenfele lesz Waldnernek. „A fejem és a kezem jó, a lábam már nem annyira. Remélem, a kezemre üti majd a labdát” – mondta mosolyogva.

A gála – Hajdú B. István műsorvezetésével – mintegy háromórás lesz, jegyeket a generaciokcsataja.hu oldalon keresztül vagy a jegy.hu irodáiban lehet vásárolni. A legdrágább belépők már elfogytak – köztük az a 12, egyenként 50 ezer forintba kerülő is, amely a Waldnerrel való játékot is garantálja –, jelenleg a 2500 és 4000 forintos jegyek elérhetők. A legtöbb belépőt vásárló három egyesület sportszervásárlási utalványt kap. A kapukat a tervek szerint 14 órakor nyitják majd ki, a 16 órakor kezdődő gálaprogram előtt az érdeklődőknek lehetőségük lesz találkozni és dedikáltatni a fellépőkkel, ekkor mutatják majd be a Klampár, a fenegyerek című könyvet is.