2024. április 20., szombat

„Otthon érzem magam Gertrudis szerepében”

Nemzetközi kitüntetést kapott Krizsán Szilvia a Bánk bánban nyújtott alakításáért

Július elején tartották meg az idei, második nemzetközi Új Várszínház-fesztivált Čortanovcin, a bemutatott előadásokat szakmai zsűri elemezte és meghatározta, melyek azok a darabok, színészek, rendezők, akiket elismerésben fog részesíteni. A Szerb Nemzeti Színház VIP szalonjában adták át tegnap a díjakat, s a legjobb női szereplőnek járó rangos elismerést Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője vehette át Urbán András Bánk bán című előadásában nyújtott „kimagasló és kifinomult játékáért” – ahogyan azt az indoklás elején a zsűri megfogalmazta.

Krizsán Szilvia átveszi a díjat (Ótos András felvétele)

Krizsán Szilvia átveszi a díjat (Ótos András felvétele)

„Az az erő, amely áthatja Krizsán Szilvia minden egyes színpadi jelenetét, minden kimondott szavát és mozdulatát, nem csupán harciasságának, energikusságának tudható be, hanem annak a finom színészi bölcsességnek, kimértségnek, meggondoltságnak is, amelynek Krizsán nagyon is a birtokában van, s amiről ebben az előadásban is tanúbizonyságot tett” – méltatta a színésznő teljesítményét a nemzetközi színházfesztivál zsűrije.

Lapunknak adott nyilatkozatában Krizsán elmondta, hogy természetesen nagyon nagy megtiszteltetés nemzetközi fesztiválon színészi díjat kapni, különösen akkor, amikor egy olyan fesztiválról beszélünk, amelyiken nem sok ilyen színészi díjat osztanak. A díj a munkának elismerése, s mint ilyen, mindig nagyon jólesik a színésznek – közölte.

– Tökéletesen éreztem magam e szerepben, nagyon élveztem játszani. Az ember, amikor egy szerepet játszik, mindig köré képzel dolgokat. Nem a színpadi teret képzeli el, hanem azt a világot, amelyikben a jelenet történik. A szóban forgó szerepemnek pedig van néhány köré képzelt története, világa, olyan világok, amelyekben én szeretek otthon lenni. Meg kell vallanom, ez a valóság: szeretek Gertrudisszé változni – mondta el a kitüntetett színésznő.

A zsűri díjat ítélt oda még Branislav Trifunović színésznek a Dogville-ben nyújtott alakításáért, és Kokan Mladenovićnak e darab rendezéséért. A fesztivál legjobb előadásának járó díjat is a Dogville nyerte el, különdíjjal tüntették ki az Arisztophanész komédiája nyomán készült Madarak című előadást.

A díjátadás során Vida Ognjenović, az Új Várszínház-fesztivál művészeti igazgatója elmondta, az előadások egytől egyig színvonalasak, ezért kellett olyan zsűrit választani, amelyik képes a szemmel láthatónál jóval mélyebbre hatolva megállapítani, ki érdemel külön elismerést ebben a tökéletességben. Ez az ünnepélyes lezárása az idei várszínház-fesztiválnak, ugyanakkor nemhivatalos kezdete is a jövő évinek, vagy legalábbis az előkészületeknek, közölte Vida Ognjenović.

– Tudjuk, hogy ez a munka igazán csak bennünk, valahol legbelül független a külső behatásoktól. Tudjuk, hogy valamennyiünknek nap mint nap át kell ugrálnunk azokat az akadályokat, amelyeket a színházi munka gátfutásában a saját magunkkal szemben támasztott követelmények és a kívülről jövő elvárások különbségei támasztanak elénk folyamatosan – állapította meg a művészeti igazgató.

A díjakat a kitüntetetteknek Aleksandar Milosavljević, a zsűri elnöke, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója, színikritikus adta át. A zsűri tagja volt még Nataša Gvozdenović színikritikus és Aleksandra Pleskonjić színművész.