2024. április 16., kedd

Budapesten járt a NATO főtitkára

A terrortámadások arra hívják fel a figyelmet, komolyan kell venni, hogy az Európai Unióba olyan háborús területről érkeznek emberek, amelyekkel az unió különböző országai különböző mértékben hadban állnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Parlamentben találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával.

Jens Stoltenberg és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Jens Stoltenberg és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A csütörtöki találkozó után a közmédiának nyilatkozva Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy az érintett területekről diverzáns csoportokat küldhetnek Európába, és ennek az eredménye a terror. A párizsi terrortámadások után már nem terrorfenyegetésről, hanem valóságos terrortámadásokról kell beszélni, és Magyarország komolyan veszi a terrorháborút.

A miniszterelnök elmondta: biztosította a NATO főtitkárát, hogy Magyarország folytatja azokat a missziókat, amelyekben részt vesz. Közölte: a magyaroknak jó okuk van arra, hogy büszkék legyenek a katonáikra, amint a magyar kormány is büszke arra, hogy ezer kiváló magyar katona teljesít szolgálatot missziókban az ország határain kívül.

A miniszterelnök kifejtette: két válsággóc fenyegeti jelenleg a térségünket. Az egyik az ukrajnai helyzet, a másik a déli térség, ahonnan a migránsok és velük együtt terroristák is érkeznek ma Európába. Kijelentette: a migránshullám kezelésében az ellenőrzéseket még szigorúbbá kell tenni, mindenkiről tudni kell kicsoda, honnan jött és mit akar, ennek hiányában nem lesz béke és biztonság Európában, az emberek életét csak így lehet megvédeni.

Jens Stoltenberg ugyancsak a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: a múlt heti párizsi terrortámadások nemcsak ártatlan emberek ellen irányultak, hanem alapvető értékeink, a nyitott, szabad, demokratikus társadalmak ellen is, és ezeket meg kell védeni. Kiemelte: Magyarország értékes szövetségese a NATO-nak, több különböző módon is hozzájárul a biztonságunkhoz. Közölte, nagyon hálás, amiért Magyarország részt vesz a balti térség és Szlovénia légterének védelmében, továbbá hozzájárul az afganisztáni és koszovói műveletekhez. Üdvözölte, hogy a magyar kormány bejelentette védelmi kiadásainak növelését.

A NATO főtitkára úgy látja, nagy kihívásokkal nézünk szembe Európában. Több NATO-tagállam felajánlotta támogatását Franciaországnak, hírszerzési információkat osztanak meg egymással. Azt is vizsgálják, hogyan tudnak további, helyi kapacitásokat létesíteni az érintett régióban, hogy a kormányok képesek legyenek megvédeni magukat és maguk is felléphessenek a szélsőségek és a terrorizmus ellen a saját erejükkel. Ez az oka annak, hogy a NATO aktívan részt vesz az afganisztáni védelmi erők kiképzésében és más országokban is hasonló tevékenységet végez – magyarázta.