2024. április 25., csütörtök

Hogyan készítsük fel a gyereket az őszi-téli betegségek ellen?

A naptár szerint nincs még ugyan tél, de a november az ősznek az a hónapja, amit talán a legnehezebben viselünk. A közösségbe járó gyerekeknél is elkezdődik a „beteges” időszak, nem ritka, hogy az őszi-téli hónapokban gyakrabban betegek, mint egészségesek, még szinte meg sem gyógyultak, és már újra elkapnak valamilyen fertőzést. Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a szervezete a fertőző betegségekre, mivel az immunrendszere még nem fejlett. Az immunrendszer megfelelő érettségéhez át kell esni bizonyos betegségeken. A szülőben pedig felmerül a kérdés, hogy mit is tehet gyermeke egészségéért, hogyan erősítheti természetes módon az immunrendszerét, hogy a betegségek elkerüljék.

A baktériumok, penészgombák és vírusok szaporodásának kedvez az őszi enyhe, de páradús levegő. Tudni kell azt is, hogy a kiállott betegségek által érik az immunrendszer, tehát néhány betegségen nem árt átesni. A közösségbe kerülő kisgyermekeknél azonban nem ritka, hogy még szinte meg sem gyógyult, máris újra elkap valamilyen fertőzést.  Az őszi-téli időszakban többnyire vírusos eredetű felső, illetve alsó légúti betegségek – nátha, torokgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás, arcüreggyulladás – fordulnak elő. Ezek kezelése (mivel nagyrészt vírusos eredetűek) nem igényel antibiotikumos terápiát. Antibiotikum használatára bakteriális fertőzés esetén, illetve vírusos eredetű betegség felülfertőződésekor van szükség. A gyógyszer az aktuális bakteriális fertőzést legyőzi ugyan, de a szervezet általános védekezőképességét gyengíti, hiszen nemcsak a „rossz” baktériumokat pusztítja el, hanem a hasznosakat is, tehát károsítja a bélflórát, ami az immunrendszer egyik legerősebb védőbástyája. Ezért fontos, hogy ha antibiotikum szedésére kényszerül a kisgyerek, akkor a gyógyszeres kezelés alatt és után kapjon bélflóra-regeneráló szert, olyat, ami a gyomorsavnak ellenállva, a belekben tudja kifejteni jótékony hatását.

A fertőző betegségek megelőzésében sok esetben elsődleges szerepe a védőoltásnak van, de más módon is sokat tehetünk azért, hogy erősítsük a gyerek immunrendszerét.

Az egészséges életmód, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag táplálkozás és a szabad levegőn való sok mozgás természetesen alapvetően fontos. Szerencsére az ősz nem csupán a betegségek sokaságát hozza, hanem a gyümölcsök, zöldségek bő választékát is, amiből mindenki kedve szerint kiválaszthatja a maga csemegéjét, egy-egy kellemetlen tünet ellenszerével együtt.

A megfelelő táplálkozás, tápanyag, vitamin és ásványi anyag, valamint nyomelem   bevitele elengethetetlen részét képezi az immunrendszer erősítésének.

Azt a szervezetet, amely megfelelően táplált, kevésbé tudják a fertőzések legyűrni. A megfelelő tápláltsághoz  kiegyensúlyozott, minden fontos összetevőt tartalmazó ételek szükségesek. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen szükség van fehérjére, szénhidrátra és zsírokra is, a megfelelő arányban. Tudjuk, hogy a mi éghajlatunkon évszakonként változó a táplálék összetétele. Nálunk tavasszal, nyáron, ősszel több zöldséget, gyümölcsöt kell és lehet fogyasztani, télen viszont inkább a hús kerül előtérbe, és a zöldséget elsősorban a burgonya a különféle savanyúság képviseli. Sok zöldséget, gyümölcsöt lehet télen is kapni. Sajnos ezeket még teljes érés előtt szüretelik le, és kényszerérlelik. Ma már tudjuk, hogy a gyümölcsben az érés utolsó szakaszában alakul ki az úgynevezett fitonutriens, amely a legnemesebb vitamin az emberi szervezet számára. Így a kényszerérlelt zöldség és gyümölcs ezeket nem tartalmazza.

A végkövetkeztetésünknek annak kell lennie, hogy a téli hónapokban gyakran ajánlottak a különféle étrend-kiegészítők. Ezekből igen széles körű kínálat áll rendelkezésünkre. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

Igen fontos, hogy csak akkor szabad alkalmazni őket, ha nem beteg a gyermek, mert fertőzés esetén ezek vastartalma elsődlegesen a kórokozókat táplálja. Ebből következik az is, hogy a betegségek megelőzésének fontos eszköze a vasraktár megfelelő feltöltése, mert a kialakuló fertőzés során a kórokozók elfogyasztják a vasat.

Ha vitaminkészítményt szeretnénk adni kiegészítésként, arra ügyeljünk, hogy az ne szintetikus vitamin legyen, hanem természetes eredetű, növényekből kinyert vitamin és antioxidáns készítmény. Jó választás az őszi-téli időszakban a C-vitamin. Rengeteg természetes C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, érdemes rendszeresen fogyasztani pl. csipkebogyóteát. S hogy a C-vitamin ne vesszen kárba, ne forraljuk a teát, hanem a csipkebogyót áztassuk vízben egy éjszakán át, majd másnap ízesítsük mézzel. A gyerekek is szívesen fogyasztják, és nagyon egészséges. (A forralást azért kerüljük, mert magas hő hatására a C-vitamin és a méz értékes hatóanyagai is kárba vesznek). 

Propolisz tartalmú készítményeket is adhatunk már óvodáskorú kisgyereknek (persze csak ha nem allergiás rá) tabletta, oldat vagy propoliszos méz formájában. A propolisz kitűnő fertőtlenítő, erős baktérium-, vírus- és gombaölő hatású.

A homeopátiás szereket sem szabad kihagyni, hiszen szintén nagyon hatékonyan alkalmazható gyerekeknél, szelíd gyógymód, mellékhatásmentes, jó íze miatt pedig a gyerekek is szívesen fogyasztják. Óvodáskorú gyerekek már a bogyókat is tudják szopogatni. A megfelelő hatás érdekében fogyasztása előtt és utána 20 percig ne fogyasszon a kisgyerek semmilyen enni-, innivalót, illetve ne használjon mentolos fogkrémet. Egyik kiváló immunerősítő homeopátiás szer az echinacea- (kasvirág) kivonat. Az echinacea-kivonat szirup és cseppek formájában is kapható.

Sokféle gyerekvitamin van forgalomban, ezek összetevői alapvetően megegyeznek, csak az ízükben különböznek egymástól.