2024. március 29., péntek

A falusi turizmusról

Falusi vendéglátók tartottak szakmai találkozót Kishegyesen

Vajdasági szintű turisztikai tanácskozást tartottak Kishegyesen a Kátai-vendégházban. Az összejövetelt a vajdasági kamara vidéki turizmussal foglalkozó egyesülete szervezte.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Dušan Vidak, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy a találkozónak a falusi turizmus volt a témája. Ez nagyban eltér a turizmus más vállfajaitól, ugyanis a törvény szerint fizikai személyek másodlagos tevékenységeként van meghatározva. Európában nagy népszerűségnek örvend, mondta el Vidak, 20 milliárd eurós bevétel valósul meg belőle az unió szintjén. Hazánk még messze jár ettől, de Szerbia már elég sokat megtett a falusi turizmus fejlesztésének érdekében, Vajdaságban viszont csak a közelmúltban kezdtek ezzel komolyabban foglalkozni.

A kishegyesi találkozóra kb. 20 olyan vállalkozó érkezett, aki komolyabban foglalkozik falusi turizmussal, és rendelkezik saját létesítménnyel. A találkozón megvitatatták, hogy miben rejlenek a falusi vendéglátás nehézségei. Ugyancsak téma volt, hogy mit kell az államnak tennie, hogy serkentse a falusi turizmus fejlődését. Vidak arról is szólt, hogy szeretnének érdekképviseletet létesíteni Belgrádban, és elérni, hogy a különböző turisztikai vásárokon, kiállításokon a reklámanyaguk együtt szerepeljen a hasonló szerbiai egyesületekével. Természetesen minőségi turisztikai kínálatra van szükség ahhoz, hogy megjelenjenek a hazai és külföldi piacokon, fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a találkozó azt a célt is szolgálta, hogy összehangolják törekvéseiket, igényeiket, és közös érdekképviseletet alakítsanak ki.