2024. március 28., csütörtök

Horvátország követi Ausztria és Szlovénia példáját

Ha Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait, mert Németország úgy dönt, hogy nem enged be területére több menekültet, Horvátország sem fogadhatja tovább a migránsokat – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter a Večernji list című horvát napilap szerdai közlése szerint.

A belügyminiszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem támogatja a drótkerítést, de Zágráb nem fogja megengedni, hogy az országban több tízezer migráns torlódjon fel.

A Večernji list meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta: „Ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, akkor Horvátországnak is ezt kell tennie, de azt senki sem tudja, hogyan”.

Szerbia és Horvátország között több száz kilométeres határ húzódik, a horvát–boszniai határ pedig több mint ezer kilométer hosszú.

A forrás szerint mivel Horvátország nem épített kerítést, Szerbia bárhol ráengedheti Horvátországra ellenőrizetlenül a migránsokat, ami pedig „igazi katasztrófához vezethet”.A lap úgy véli: Horvátország és Szerbia is könnyen gyűjtőközponttá válhat, a kormány pedig jobban tenné, ha a szomszédos országoktól – Magyarországtól és Szlovéniától – megérdeklődné, „hol lehet a legolcsóbban drótot vásárolni”.