2024. április 25., csütörtök

Nem fogadna menekülteket az USA

Megszavazta az amerikai képviselőház a szíriai menekültek átvilágítását megszigorító törvénytervezetet

Megszavazta az amerikai képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében mindaddig felfüggesztik a szíriai és az iraki menekültek befogadását, amíg kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézmények nem kezeskednek arról, hogy személy szerint nem jelentenek kockázatot.

Barack Obama elnök, aki a folyó költségvetési évben 10 ezer szíriai menekültet szándékozik betelepíteni az Egyesült Államokba, előzetesen vétót helyezett kilátásba a törvénytervezettel szemben.

A republikánus többségű szövetségi törvényhozás alsóházában 289-137 arányban fogadták el a jogszabály tervezetét, ami azt jelenti, hogy 47 demokrata képviselő is a kormányzat ellen szavazott, annak ellenére is, hogy annak magas rangú képviselői, Denis McDonough fehér házi kabinetfőnök és Jeh Johnson belbiztonsági miniszter vezetésével, zárt ajtók mögött még csütörtökön is megpróbálták jobb belátásra bírni őket.

Egy ekkora többség, amely az elnök menekültpolitikájának a párizsi terrortámadások utáni elszigetelődését jelzi, a képviselőházban elegendő lehet az elnöki vétó felülírásához. Annak eléréséhez pedig mindkét házban kétharmados törvényre lenne szükség.

A szenátus várhatóan csak a hálaadás napján (november 26-án) kezdődő ülésszaki szünet után tűzi majd napirendjére a törvénytervezetet, amelynek értelmében a belbiztonsági miniszternek, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának és a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) minden egyes menekült esetében szavatolnia kell az ártalmatlanságot. Az eddig alapvetően a belbiztonsági tárca által végzett átvilágítás az FBI hatáskörébe kerülne át.

Várakozások szerint a szenátusi demokraták megkísérlik majd akadályozni a kérdés napirendre tűzését.

Obama szerdán a Fülöp-szigeteken arról beszélt, hogy a republikánusok „özvegyek és árvák" befogadásától rettentek vissza. Hangot adott véleményének, miszerint a törvénytervezetet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet érvként használhatja fel toborzókampányához.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államokba a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően beengedett 785 ezer menekült közül mindössze egytucatnyit tartóztattak le és utasítottak ki terrorizmussal kapcsolatos aggályok miatt. Egyikük sem Szíriából érkezett.