2024. április 18., csütörtök

Az EU a stabilizációt helyezi a szomszédságpolitika fókuszába

Újragondolja szomszédságpolitikáját az Európai Unió, így a 2004-es indulás óta meghatározó politikai és gazdasági reformok elősegítése mellett mostantól a stabilizáció és a differenciálás is hangsúlyt kap az unió közvetlen környezete számára kidolgozott politikában – ismertette az új koncepciót tegnap Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője és Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos.

„A legsürgetőbb kihívás a szomszédság stabilizálása. A konfliktusok, a terrorizmus és a radikalizálódás mindannyiunk számára fenyegetést jelentenek. De a szegénység, a korrupció és a rossz kormányzás szintén bizonytalanság forrása” – nevezte meg a szomszédságpolitika új célpontjait Johannes Hahn.

Az EU emellett az ellenőrzött, biztonságos és törvényes beutazás lehetőségére, illetve az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni fellépésre is nagyobb hangsúlyt helyez a szomszédságpolitikában. Ugyanakkor az energiaellátás biztonságáról, valamint a klímavédelmi együttműködésről sem szeretne megfeledkezni.

A rugalmasabb szomszédságpolitika abban nyilvánulna meg, hogy miután az unió szomszédsága nem homogén államokból áll, országonként mások a társadalmi, politikai, gazdasági struktúrák és az unióval szembeni politikai elvárások, ambíciók egyaránt, Brüsszel a mostaninál testre szabottabban igyekszik a jövőben viszonyulni hozzájuk. Ezzel az is együtt jár, hogy a bizottság a jövőben nem készít éves jelentéscsomagokat a szomszédságpolitika által érintett országokról, hanem a haladás üteméhez mérten külön-külön teszi közzé a jelentéseket. Emellett Brüsszel az erre a célra fordítható pénzösszegeket is rugalmasabban szeretné felhasználni, valamint nagyobb szerepet szán a civilszférának és a fiatalságnak.