2024. április 24., szerda

Sztrájk a jagodinai ponyvagyárban

Tízórás munkaidő, gyalázatos fizetések és sorozatos felmondások

Az olasz érdekeltségű jagodinai Confecioni Andrea autóponyvákat gyártó cég dolgozói kedden délután egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a munkások jogainak tiszteletben nem tartása és a szakszervezeti megállapodások mellőzése miatt. A cég szakszervezeti vezetői szerint a dolgozók arra szeretnének választ kapni, hogy a cégvezetés miért vezette be a tízórás munkaidőt, és ezzel összhangaban miért nem növekedett a fizetésük. Magyarán, azt követelik, hogy a bérnövelés mellett az egytálpénz és a nyaralási pótlék összegét is növeljék, valamint a vezetőség hagyjon fel a büntetésekkel és megtorló intézkedésekkel, és végre alakuljon meg a vállalatban a munkavédelmi bizottság, mert egyre sorjáznak a munkahelyi balesetek és sérülések.

A tízórás napi munkaidőt előzetes bejelentés és magyarázat nélkül vezették be, a dolgozóknak a műszak idején változtatják, természetesen felfelé, a napi normát, és a teljesítmény elmaradásával „figyelmeztetőt” kapnak. Az ötödik figyelmeztető után felmondás jár – mondják a szakszervezeti vezetők.

A bérek is gyalázatosak a jagodinai autóponyvagyárban. Egyhavi munkáért mintegy 200 eurót fizetnek, ami az egytálétellel, a nyaralási pótlékkal az éjjeli munkával és a túlórákkal együtt elérheti a 30.000 dinárt. A havi egytálételre 600 dinárt fizet a munkáltató. A napi normatívák már teljesíthetetlenek, és minden hiba vagy tévedés a fizetés 5–30 százalékos levonásával jár.

A Confecioni Andrea autóponyvagyárat 2013-ban alapították, jelenleg 580 foglalkoztatottja van, de a vezetőség az év végéig 850-re növelné a létszámukat.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a külföldi beruházó idevonzása érdekében az állam minden egyes munkába állított személy után 9000 euró támogatást fizetett a cég tulajdonosának, Jagodina önkormányzata pedig díjmentesen bocsátotta rendelkezésükre a gyártelket.