2024. április 20., szombat

Jövőre is jogosulnak ingyenáramra a leginkább rászorulók

November végéig megszületik az új rendelet, amelynek értelmében jövőre ismét ingyenáramra és földgázra jogosulnak a leginkább rászoruló polgárok, és ezzel elhárítanak minden tényezőt, ami miatt az előző rendeletet törvényellenessé nyilvánítottak – jelentette be Mirjana Filipović, a bányászati és energetikai minisztérium államtitkára.

Az államtitkár szerint már előbb meg lehetett volna hozni az új határozatot.

– A lényeg az, hogy a költségvetésben már elkülönítettük a megvalósításához szükséges eszközöket – húzta alá az államtitkár, aki arra is rámutatott, hogy az energiavédett ügyfelek számát is növelni fogják, és a jelentkezési procedúrát is leegyszerűsítik, részleteket azonban nem közölt. Hangsúlyozta azonban, hogy jelenleg új kérelmeket nem fogadnak.

– Az új rendeletet a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal közösen dolgoztuk ki, ezért késett egy kicsit elfogadása – magyarázta.

Mint ismeretes, az előző energiavédett ügyfelekről szóló határozatot október 1-jén helyezte hatályon kívül az alkotmánybíróság. Az illetékes minisztérium azóta még nem indítványozta újabb határozat elfogadását, holott október elején még azt nyilatkozták a tárca illetékesei, hogy ezt legkésőbb a hónap végéig megteszik.