2021. július 24., szombat

Új, antibiotikumoknak rendkívül ellenálló szuperbaktériumot találtak Kínában

Antibiotikumoknak rendkívül ellenálló új rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot találtak emberben és állatokban Kínában - közölték kínai és brit kutatók.

Az mcr-1 nevű gén szinte az összes antibiotikummal szemben, még a leghatékonyabbak egyikének tartott kolisztinnel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat.
Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, "hozzászokik" az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A túlzott és helytelen antibiotikumhasználat elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását.
A felfedezést "aggasztónak" tartják a kutatók, akik az állattenyésztésben széles körben alkalmazott antibiotikumok, a polimixinek használatának azonnali korlátozására szólítottak fel. Ezen csoportba tartozik a kolisztin is.
Kína a világ egyik legnagyobb felhasználója a kolisztin antibiotikumnak a mezőgazdaságban és az állatgyógyászatban.
"A kolisztin alkalmazását a lehető leggyorsabban minimalizálni kell, és fel kell hagyni szükségtelen alkalmazásával" - hangoztatta Laura Piddock, az angliai Birminghami Egyetem mikrobiológusa.
A kutatók szerint az mcr-1 gén különösen könnyen terjed horizontális géntranszferrel a különböző baktériumtörzsek között, és ezért képes lehet járvány előidézésére.
A Dél-kínai Egyetem kutatói sertések és baromfi rutinellenőrzései nyomán fedezték fel a rezisztenciagént. A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tesztelt állatok egyötödének, a vizsgált hús 20 százalékának és a térségbeli kórházakban vizsgált 1322 emberből 16-nak a baktériummintáiban fedezték fel a rezisztenciagént.
Ha az mcr-1 gén világszerte elterjed, ami csak idő kérdése, elkerülhetetlenül vegyül más, antibiotikumoknak ellenálló génekkel. Nagy valószínűséggel ez lesz az, amikor megkezdődik az antibiotikum utáni korszak" - hangoztatta Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem professzora, a kutatás társszerzője.