2024. március 29., péntek

Tisztelgés egy nagy tudású, sokoldalú szerző előtt

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon megnyílt Bori Imre akadémikus könyveinek kiállítása
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Könyvtárának szervezésében tegnap megnyílt Bori Imre könyveinek kiállítása. A könyvkiállításnak a Bölcsészettudományi Kar első emelete adott otthont. Katalógusát Kiss Zsuzsanna és Maletaški Tatjana készítették.

Bori Imre, aki 1929. december 28-án született Bácsföldváron és 2004. április 22-én hunyt el Újvidéken, egy személyben tudott akadémikus, magyartanár, irodalomtörténész, író, kritikus, szerkesztő és pedagógus is lenni. Újvidéken a Tanárképző Főiskolán, illetve a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szerzett tanári képesítést, ahol 1964-ben vált az irodalomtudomány doktorává. Kutatási területe a XX. századi magyar és jugoszláviai magyar irodalom volt. Foglalkozott a magyar és délszláv irodalmak kölcsönhatásának múltjával, jelenével, valamint a magyar folklórral. A délvidéki magyar kulturális közélet egyik vezéralakjaként tekintünk rá, akit számos díjjal kitüntettek, a többi között elnyerte a Híd Irodalmi Díjat, a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat, valamint a Széchenyi-díjat is. Összefoglaló művei mellett számos tankönyvnek, néprajzi és művészettörténeti tanulmánynak, kismonográfiának, antológiának is szerzője. Bori Imre jelentős tanári és tudományszervező munkája mellett fő- és felelős szerkesztője volt a Tanulmányok, a Hungarológiai Közlemények, illetve a Híd irodalmi folyóiratnak is. Rendes tagja volt a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémiának, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiának is. A Magyar Tudományos Akadémiának külső tagja volt, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak pedig örökös tiszteletbeli elnöke.

Kiss Zsuzsanna a kiállításról a következőket mondta lapunknak: – Bori Imre személyisége előtt tisztelgünk azzal, hogy az ő könyveiből készítettünk kiállítást. Ő nagyon sokszínű személyiség volt, ezt is mutatja munkássága, valamint mindazok a könyvek, amelyeket ránk hagyott. A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken 53 000 könyv van, közöttük számos olyan, amelyet ő írt. A kiállított tárgyak között megtalálható Bori Imre akadémikus doktori értekezése, amelyet Radnóti Miklós költészetéből írt. De olyan könyvek is helyet kaptak, amelyeket mint szerkesztő írt, vagy ő maga állított össze, illetve recenzált, tehát némely könyv elő- és utószavát is ő írta.