2024. március 29., péntek

Pokolgép végzett az Airbusszal

Az FSZB 50 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőknek

Terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten október 31-én lezuhant orosz gép katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg – közölte tegnap a Kreml. Ez az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette, pokolgépes robbanás következtében zuhant le a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű légitársaság Sarm-el-Sejkből Szentpétervárra tartó Airbus 321-200-as típusú gépe.

A Kremlben előző este Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke tájékoztatta Vlagyimir Putyin államfőt a szervezete által elvégzett vizsgálatról. „Egyértelműen kijelenthető, hogy terrorcselekmény történt” – fogalmazott Bortnyikov, hozzátéve, hogy az utasok személyes holmijának, poggyászának, valamint a repülő darabjainak vizsgálata során robbanóanyag nyomaira bukkantak. Eszerint a repülőgép fedélzetén házilag gyártott pokolgép lépett működésbe, amely egy kiló TNT-nek megfelelő hatást fejtett ki, és ennek következtében a gép a levegőben szétesett. Ezzel magyarázható az is, hogy a törzs darabjai egymástól távol eső területen szóródtak szét.

Putyin arra utasította a titkosszolgálatokat, hogy kutassák fel a tetteseket, a hadseregnek pedig parancsba adta, hogy fokozza légicsapásait Szíriában. „Mindenütt keresni fogjuk őket, bárhova is bújtak. Meg fogjuk találni őket bolygónk bármelyik pontján, és elnyerik majd büntetésüket” – figyelmeztetett Putyin. Az FSZB ezzel párhuzamosan 50 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőknek.

A tegnapi bejelentést követően a Kogalymavia légitársaság megkaphatja a biztosítási díját – közölte

Karen Aszojan, a legnagyobb orosz biztosítótársaság sajtórészlegének igazgatója. Az összeg mértékéről nem volt hajlandó nyilatkozni. Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvéd azt mondta, az áldozatok családjai 1–7 millió dollár kártérítést kaphatnak. Az összeg kiszámításánál a világban történt hasonló eseteknél alkalmazott gyakorlatot vette alapul. Úgy vélekedett, hogy tisztázni kell a sarm-el-sejki repülőtér felelősségének mértékét is.

Eközben egy név nélkül nyilatkozó egyiptomi biztonsági tisztségviselő szerint a hatóságok őrizetbe vették a sarm-el-sejki repülőter két dolgozóját. Állítólag összesen 17 embert tartanak őrizetben, köztük a repülőtér két munkatársát, akik a gyanú szerint segítettek robbanószerkezetet juttatni a gép fedélzetére. A CBC egyiptomi műholdas hírtévé azonban cáfolta a két alkalmazott letartóztatásáról szóló hírt.

Kairót megdöbbentette a moszkvai bejelentés

Az egyiptomi polgári légi közlekedésügyi minisztérium továbbra sem tudja a légi katasztrófa okát, és váratlanul érte a moszkvai bejelentés, amely szerint pokolgép okozta a szerencsétlenséget – közölte tegnap a tárca egyik tisztségviselője.

Az as-Surúk napilap internetes portálja szerint az illető a Sarm-el-Sejkben folyó kormányülésről távoztában nyilatkozott, miután a hírügynökségekből értesültek az orosz közleményről. A lapjelentés szerint a „megdöbbenés kiült a tisztségviselő arcára”, aki elmondta, Moszkva eddig nem értesítette az egyiptomi hatóságokat.

Az illetékes arra emlékeztetett, hogy Egyiptom vezeti a katasztrófa körülményeit feltárni hivatott nemzetközi vizsgálóbizottságot, s a testület eddig nem talált olyan bizonyítékokat, amelyek az FSZB által vázolt forgatókönyvre engednének következtetni. Hangsúlyozta: jelenleg magas szintű kommunikáció folyik a két fél között a helyzet tisztázása és azon sajtójelentések cáfolásának érdekében, amelyek szerint robbanóanyagok nyomaira leltek a repülőgép roncsain.

A műszaki vizsgálóbizottság vezetője, Ajman el-Mokaddem ugyanakkor nem volt hajlandó reagálni a moszkvai bejelentésre, mindössze annyit mondott, hogy egy repülő-szerencsétlenség okait ilyen módon nem lehet megállapítani. Mindehhez ugyanis nem elég egyes roncsdarabok megvizsgálása; a katasztrófa körülményeire csak az esettel kapcsolatos összes információ aprólékos elemzése vethet fényt. Mindez azonban eddig nem történt meg – fűzte hozzá a pilóta.

Kairót ugyanilyen váratlanul érte, hogy az orosz légügyi hatóság pénteken kitiltotta az orosz légtérből az Egypt Air légitársaság gépeit. Mindez egy héttel azután történt, hogy Moszkva határozatlan időre leállította az Egyiptomba irányuló légi közlekedést. Számos más ország is megszüntette járatait Sarm-el-Sejkbe és más egyiptomi városokba.

A történtek hatalmas csapást mértek a gyengélkedő egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra. Míg a Vörös-tenger partján elterülő üdülőparadicsom szállodáinak a következő hónapokra jegyzett foglalásai a katasztrófa előtt a száz százalékot is elérték, mostanra ez az arány 27 százalékra zuhant.