2024. április 19., péntek

Törvény kötelez a kötelező kvóták elleni fellépésre

Trócsányi László szerint decemberben nyújthatják be a keresetet

Az Országgyűlés kedden törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint nem lehet Magyarországnak és más tagállamoknak kötelezettségeket megállapítani az akaratuk ellenére.

A kvótákkal kapcsolatos szavazás eredménye (Fotó: MTI)

A kvótákkal kapcsolatos szavazás eredménye (Fotó: MTI)

A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című, Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett – a házszabálytól eltérően – fogadták el a képviselők. Igennel a kormánypárti és jobbikos képviselők mellett a független Kónya Péter voksolt, elutasították az előterjesztést az MSZP és az LMP képviselői, a hétfőn még távolmaradásukat ígérő DK-s képviselők, továbbá az Együtt, a PM, valamint a Liberálisok frakcióhoz nem tartozó képviselői. A független Kész Zoltán tartózkodott.

Kónya Péter sajtótájékoztatón a következő szavakkal indokolta a döntését: „A kötelező kvótát már túlhaladta a történelem, Európának más megoldást kell találnia a migránsügyben”. A politikus arra is kitért, hogy Orbán Viktor hétfői, napirend előtti felszólalásában azt mondta, Európát megtámadták. Ha a miniszterelnök kijelentései nem politikai lózungok voltak, akkor ez azt jelenti, hogy alkalmazni kell a NATO-szerződés ötödik cikkelyét, amelyik kimondja: ha a szövetség bármelyik tagját támadás éri, azt kollektív támadásnak kell tekinteni – tette hozzá.

Az elfogadott törvényben az Országgyűlés megállapítja: az Európai Unió Tanácsa a nemzetközi védelmet kérők kötelező kvótákon alapuló elosztásáról szóló határozatát úgy fogadta el, hogy figyelmen kívül hagyta a szubszidiaritás elvét, és a nemzeti parlamenteknek nem biztosították véleményük kifejtésének lehetőségét. Az Országgyűlés szerint ezért bírósági úton fel kell lépni a szeptember 22-én elfogadott európai tanácsi határozat ellen, amelynek értelmében 2017 szeptemberéig 120 ezer nemzetközi védelmet kérő embert helyeznének át Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba. A határozatra egyébként Magyarország, Szlovákia, Csehország és Románia már az elfogadáskor nemmel szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

PRECEDENSÉRTÉKŰ PER INDULHAT

Precedensértékű per indulhat – mondta Trócsányi  igazságügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet még a parlamenti döntés meghozatala előtt tartott. A tárcavezető közölte: a keresetet decemberben nyújthatják be.

Trócsányi László (Fotó: MTI)

Trócsányi László (Fotó: MTI)

Úgy vélte, a kötelező kvótákról hozott határozat „oktrojált norma”, hiszen társadalmi elfogadottsága nincs, Európa lakosságának nagy része nem ért egyet vele, vagyis hiányzik a társadalmi legitimációja. Emellett a jogi legitimációjával kapcsolatban is kétség merült fel, a határozatnak több jogi hibája van –   vélekedett.

Kifejtette: nem világos, hogy a kötelező kvótákról elfogadott dokumentum legitim-e, mert a tartalma szempontjából jogi aktus, jogszabály-módosításnak felel meg, ugyanis egy előírás a tagállamoknak, hogyan kell eljárni, kiket kell befogadni. Ugyanakkor formailag határozatnak minősíti magát, hogy ne kelljen betartani a jogszabályokra vonatkozó eljárási követelményeket, ezért a nemzeti parlamenteket nem is kérdezték meg – mutatott rá. A határozat általában sürgős, ideiglenes intézkedést jelent, amelyet valakinek az érdekében hoznak, de sem Magyarország, sem a többi ország érdekében nem születhetett, legfeljebb Olaszország és Görögország érdekében, de nem az EU segít nekik, hanem más tagállamokat kötelezhetnek erre.

Trócsányi László hangsúlyozta: nem lehet Magyarországnak és más tagállamoknak kötelezettségeket megállapítani az akaratuk ellenére. Korábban önkéntes kvótákról volt szó, és ezt Magyarország is támogatta – emlékeztetett. Mint mondta, Szlovákia is Magyarországhoz hasonló lépésre készül, és remélik, hogy más országok is beavatkoznak a perbe Magyarország mellett. Ha az EU elvárja, hogy a tagállamok betartsák a normákat, az uniónak és intézményeinek is ezt kell tenniük – közölte.

Az igazságügyi miniszter szavai szerint a tagállamok az uniós csatlakozásukkor ugyan a szuverenitásukból fakadó hatáskörök egy részét átruházták, de nem mondtak le államiságuk, szuverenitásuk és függetlenségük lényegéről. Az pedig, hogy egy állam kiket enged be a területére, a nemzetközi jog alapján az állam döntésétől függ, és egy erre vonatkozó kötelező döntés sérti a szuverenitást.

FÉLMILLIÓ ALÁÍRÁS GYŰLT EDDIG ÖSSZE

Eddig körülbelül 460–500 ezer aláírást gyűjtött össze a menekültek kötelező elosztási kvótája ellen a Fidesz – mondta el Kósa Lajos, a párt frakcióvezetője kedden reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: az aláírásgyűjtést addig folytatják, „amíg ez a teljesen elhibázott kötelező betelepítési kvóta létezik jogi értelemben”.

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió 180 perc című műsorában megjegyezte: „az összes nemzetközi szerződésünkkel ellentétes a betelepítési kvóta, tehát itt nagyon mellélőttek a brüsszeli urak”, hiszen a menekültügyi konvenciók tiltják, hogy nagyobb csoportokat akaratuk ellenére telepítsenek át. Ráadásul a kvótarendszer működésképtelen is, mivel egy újabb probléma forrása – állapította meg. (Az MTI alapján)