2024. április 20., szombat

Eddig hat ajánlat a Telekomra

Megtörténhet, hogy egyetlen sem lesz megfelelő, akkor pedig a vállalat nem eladó

Elégedett a kormány a Szerbiai Telekom eladását övező érdekeltséggel, hiszen eddig hat kötelező érvényű ajánlat érkezett a közvállalat felvásárlására – fejtette ki Rasim Ljajić telekommunikációs, idegenforgalmi és kereskedelmi miniszter a közszolgálati televízióban adott legutóbbi nyilatkozatában.

– Négy évvel ezelőtt csupán egy ajánlat érkezett, amely nem felelt meg az akkori államvezetés által támasztott kritériumoknak – fejtette ki a tárcavezető, aki egyelőre még nem adott pontos információkat arról, hogy kik azok, akik igényt tartanak a telekommunikációs közvállalatra.

– Egyelőre nem beszélhetünk konkrétumokról. A magánosítási tanácsadó döntött így, hiszen ezzel ösztönözhetjük a konkurenciát, kedvezőbb ajánlatokat is kaphatunk. A következő két héten a francia Lazard befektetési tanácsadó cég elemzi a beérkezett adatokat, amelyek alapján ranglistát állít össze. A lista nemcsak azok anyagi vonzatait fogja szem előtt tartani, hanem a szociális programokra is ki fog terjedni a figyelme – magyarázta a miniszter.

– Az is megtörténhet, hogy egyetlen ajánlat sem lesz megfelelő, akkor pedig nem eladó a Telekom. Ha viszont kiválasztjuk a legkedvezőbb ajánlatot, a következő 30–40 napban az adásvételről fogunk tárgyalni – hangsúlyozta.

Ljajić a szociális programokról azt is kifejtette, hogy az elbocsátások sajnos szükségszerűek lesznek a cégben.

– Mi tagadás, a Telekomban összesen 9 ezer ember dolgozik, a külföldi fiókintézetekkel együtt 13 ezren vannak. Ezzel szemben a helyi piacon dolgozó Telenornak és VIP-nek sokkal kevesebb az alkalmazottja. Ennyi munkahelyet szinte lehetetlen fenntartani, viszont a Telekom alkalmazottjai fogják a legmagasabb összegű végkielégítést kapni – húzta alá a miniszter.

Lajić szerint a dolgozók magas számának köszönhető az is, hogy a Telekom sokkal kevesebb profitot termel a mobilszolgáltatások terén, mint a Telenor, annak ellenére, hogy az hazai piac 44 százaléka épp az állami cég kezében van.

Végül a miniszter elmondta, az állam nem politikai okok miatt adja el a céget, és nem is költségvetési okokból.

– Arról egyetlenegy szakértő sem tud pontos előrejelzést adni, hogy mi fog történni három év múlva a telekommunikáció piacán Szerbiában. Abban viszont mindenki egyetért, hogy komoly befektetések nélkül fejlesztés sincs, fejlesztések nélkül pedig a Telekom nem maradhat fenn – fejezte be a miniszter.