2024. április 19., péntek

A héten ismét termel a gépkocsigyár

Új Fiat modellekre lenne szükség

A héten ismét teljes gőzzel beindult a termelés a kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles gépkocsigyárban, és a mintegy 3100 foglalkoztatott munkába állhatott. Nyár óta az időközi kényszerpihenőket azért kellett bevezetni, mert a Fiat 500L modell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az eladás sokkal rosszabb eredményt mutatott, mint tervezték.

A gépkocsigyár szakszervezeti vezetőinek elmondása szerint a cég alkalmazottainak egy része szeptember óta fizetett szabadságon van, és szinte minden második héten szünetelt a munka a vállalatban. A cégvezetés álláspontja, hogy raktárra nem gyártanak, így csak akkor indítják be a termelővonalakat, ha megrendelő is van. Sajnálattal összegezik, hogy sokkal kevesebb gépkocsi talál gazdára, mint gondolták. Különösen az észak-amerikai eladási mutatók dobtak alá, ráadásul nem lett semmi az oroszországi kivitelből sem.

Tekintettel a kialakult helyzetre, a Fiat vezetősége arra mutat rá, hogy újabb modell gyártására lenne szükség, amely fellendítené az eladást. Ha ez valóra válna, és az eladás is jobb eredményeket hozna, akkor éves szinten mintegy 300.000 új gépkocsit tudnának gyártani, és akár új munkaerőt is alkalmazhatnának.