2024. április 19., péntek

Javultak a hiteltörlesztési mutatók

Átlagban a részletek 16 százalékát fizetik vissza késve

A szerbiai lakosság, a vállalakozók és a vállalatok vezetőinek körében – még ha nem is nagy mértékben, de tovább javult a bankok iránti hiteltörlesztés üteme – jelentette be tegnap Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankok Egyesületének elnöke a Belgárdban megtartott sajtótájékoztatón.

A kimutatások szerint október végén a hitelek törlesztőrészleteinek átlagban 16,3 százalékával késtek, a szeptemberi 16,4 százalékhoz képest ez nem nagy eltérés, de ezzel huzamosabb ideje tartó folyamat szemtanúi lehetünk – részletezte Dugalić. Hozzátette, a gazdaság képviselői a szeptemberi 21 százalék helyett a törlesztőrészletek 20,9 százalékával, a vállalkozók 19,9 helyett 19,6, a polgárok pedig az egy hónappal korábbi 7,3 százalék helyett „csak” 7,2 százalékkal késtek.

Az elnök szerint októberben a gazdaság képviselői kevesebb hitelt igényeltek, viszont a lakosság körében nőtt a hitelek iránti kereslet. A két kategóriát egybevéve azonban nem állt be változás, az országban tapasztalt hiteligénylések átlagban megegyeztek a szeptemberi mutatókkal.

A gazdaság és a lakosság bankok iránti tartozása szeptemberben és októberben is 2084 milliárd dinár volt. A gazdaság adóssága 1347 milliárd dinárról 1324 milliárd dinárra csökkent, a lakossági hitelek pedig a szeptemberi 698 milliárd dinárról októberben 703 milliárd dinárra gyarapodtak.

A lakosság körében a készpénz- és a lakáshitelek száma nőtt. A hónap folyamán több mezőgazdasági kölcsönt is kiosztottak, viszont ezeknek az összege elenyésző a lakossági hitelek tengerében – tette hozzá Dugalić.

A folyószámlás megengedett negatív számlaegyenleg és a hitelkártyás kölcsönök tekintetében a hitel törlesztésének üteme megegyezik az egy hónappal korábbi mutatókkal.