2024. március 29., péntek

Növekszik az érdeklődés a kis grafikák iránt

A szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor körgalériájában szombaton nyílt meg a VII. Ex Libris kiállítás, amelyről Boros György grafikusművészt kérdeztük:

A VII. Ex Libris tárlat megnyitója  (Fotó: Lukács Melinda)

A VII. Ex Libris tárlat megnyitója (Fotó: Lukács Melinda)

– A tematika a népi hagyományok ápolása volt. A pályázatra 10 ország, 22 iskolájából 283 munka érkezett. Korosztályok szerint hoztunk létre kategóriákat, mindegyik kategóriában egyenlő rangú okleveleket osztottunk ki, a legeredményesebbek pedig Arany páva díjat kaptak. Ez az Interetno fesztivál védjegye, amelyet bronzban kiöntve ráraktuk az oklevélre. A zsűrit Gyurkovics Hunor festő- és grafikusművész, Jasmina Jovančić Vidaković grafikusművész, valamint Molnár Imre-Mirko képzőművészeti pedagógus alkották. Nemcsak a tanulókat, hanem a felkészítő tanárokat is díjaztuk. Gyakorló pedagógusként úgy tartom, hogy a tanulók mögött jó pedagógusnak is kell állnia. Az eredményes grafikai felkészítő munkáért különdíjban részesült Havasiné Dudik Mónika (Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola), Njegoš Arnaut (vlasenicai Vuk Karadžić Általános Iskola) és Móric Lajos (topolyai Nikola Tesla Általános Iskola és bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola). Annyi jó alkotás érkezett, hogy kénytelenek voltunk kollektív díjakat is kiosztani. Az Ex libris láz nem érződik épp minden vajdasági településen, de ami nagyon örvendetes, hogy a szabadkai iskolákon, valamint a Népkör MMK és az EmArt szakcsoportja mellett megjelentek a bácsfeketehegyi és a topolyai tanulók is. Kísérem, ezért jól tudom, hogy a világban nagyon népszerűek az ex libris pályázatok. Ami fontos, hogy az utóbbi tíz évben nemcsak a klasszikus grafikai technikákat ismerik el, hanem a számítógéppel készített és nyomtatott alkotások is egyenrangúan pályázhatnak – hallottuk Boros Györgytől.

A tárlatot dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke nyitotta meg:

– A Népkörnek több fontos feladata van, egyebek között a hagyományőrzés, a kulturális összefogás és a tehetséggondozás. Utóbbihoz a tanuló kreativitása, a család támogatása, a megfelelő iskola és a saját generációs hatások szükségesek. A tárlaton megmutatkoznak a tehetséget, ami pedig a saját generációs hatásokat illeti, a tanulók sok országból láthatnak munkákat, megfigyelhetik a kölcsönhatásokat, ami mindenképpen a fejlődésüket szolgálják – hallottuk dr. Takács Mártától.