2024. április 18., csütörtök

Kézművesség, játék és táncház

Adán Márton-napi vigadalmat tartottak gyerekeknek és fiataloknak

A Vadvirág Hagyományápoló Kör szombat délután Lipem, lopom a szőlőt! címmel Márton-napi vigadalmat tartott gyerekeknek és fiataloknak Adán az egyesület székházában, ahol különféle kézműves-foglalkozások, ügyességi játékok, valamint gyermek- és ifjúsági táncház várta a többtucatnyi résztvevőt.

Kézműves-foglalkozás a Márton-napi vigadalmon (Csincsik Zsolt felvétele)

Kézműves-foglalkozás a Márton-napi vigadalmon (Csincsik Zsolt felvétele)

A gyerekek a kézműves-foglalkozásokon Márton-napi libát készíthettek papírból és ruhaanyagból, továbbá csinálhattak lámpást és csuhébabát, valamint sógyurmázhattak is. Az ügyességi játékok szintén az őszhöz kötődtek, hiszen különféle magvakat kellett szétválogatni, és csutkából tornyot építeni időre, valamint célba dobtak csutkával, kukoricaszemmel és dióval is. A táncház házigazdája Varga Viola és ifj. Gazsó Tibor Somi volt, a talpalávalót pedig Polyák Dániel és zenekara szolgáltatta. Varga Lívia, az egyesület elnöke elmondta, hogy a Vadvirág HK évről évre különböző formában megszervezi a Szent Márton-napi ünnepséget. Egyszer a színházban szerveznek ünnepi műsort táncházzal, máskor pedig a székházban kézműves-foglalkozásokkal egybekötött táncházat. Az idén úgy döntöttek, hogy a székházban ünnepelnek az egyesületbe járó gyerekek és barátaik részvételével:

– A Márton-napi vigadalom kézműves-foglalkozásokkal és ügyességi játékokkal indult. Ezeket az ügyességi játékokat többnyire már játszották a gyerekek más rendezvényeken vagy nyáron a táborban. Ismerősek számukra, és szeretik ezeket a játékokat. Ilyenkor egy útlevelet is kapnak, amellyel elmennek a különböző játszóhelyekre, ott összegyűjtik a pontokat, közülük a legügyesebb jutalomban részesül. Egyébként a kézműves-foglalkozáson a csuhézástól kezdve a lámpáskészítésen át többféle tevékenység volt. Emellett még egy meglepetéssel készültünk a gyerekek számára. Ugyanis itt fogjuk elrakni a télire való savanyú káposztát a Vadvirág számára a karácsonyi szármához, a hasábot és a káposztát, amit ők különböző táncházak alkalmával el tudnak fogyasztani. Remélem, hogy élvezni fogják, hiszen sok család nem is tudja, hogy mivel jár a hagyományos káposztaeltevés – közölte Varga Lívia.