2024. március 29., péntek

Huszonnégy országból érkeztek alkotások

Szabadkán, a Szabadegyetem galériájában pénteken esete nyílt meg az I. Nemzetközi Ex Libris kiállítás. Az egybegyűltekhez Boros György grafikusművész, a kiállítás szervezője szólt:

– Ez az első ex libris kiállításunk, amely hivatásos alkotók számára nyújt bemutatási lehetőséget. A téma az antik mitológia volt, de szabad témában is vártunk alkotásokat. Huszonnégy országból, hatvankilenc művész 240 műve érkezett, amelyeket zsűri bírált el. Több kategóriában osztottunk ki díjakat. A fő díjak ugyan külföldre kerültek, de elismerő oklevélben részesült két szabadkai fiatal, Paszterkó Richárd és Fazekas Izabella. A zsűri döntése alapján két díjazott kollekció lett, egyik díjat Snežana Kezele kapta Belgrádból, a másikat Salamon Árpád szabadkai születésű, Szlovéniában élő művész. A meghirdetett és a szabad témában kiválasztott művek alkotói érmet kaptak, de külön figyelmet fordítottunk a különböző technikákra is, a mélynyomással, a magasnyomással és a számítógéppel készített grafikákra – hallottuk Boros Györgytől, majd pedig Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsadója köszöntötte az egybegyűlteket:

– Boros György fáradhatatlan és odaadó munkájának köszönhetően egy új színfolttal lett gazdagabb Szabadka kulturális képzőművészeti élete. Az ex libris, a kis grafika, az irodalom és a képzőművészet egymásra találása. Kezdetben könyvjegyek voltak, majd a századforduló idején a műfaj túllépett eredeti funkcióján és egyre igényesebb szaktudást követelve már önálló műként is megjelentek. A huszonnégy országból érkezett alkotások révén alkalmunk nyílik rácsodálkozni különböző megközelítésekre, érzelmi világokra – mondta Ágoston Pribilla Valéria.

A zsűrit Mile Tasić műkritikus, Jasmina Jovančić Vidaković grafikusművész és Vékony Lajos keramikusművész alkották. A kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković nyitotta meg:

– Jómagam is grafikus vagyok, ezért nagy örömömre szolgál, amikor e képzőművészeti irányzat ápolására találok példát. Eléggé igényes technikáról van szó, nem elég a jó ötlet, a kivitelezés is hozzáértést kíván. Zsűritársaimmal nem volt könnyű dolgunk, nagyon kellemesen meglepődtünk, hogy mennyire színvonalas munkák érkeztek – hallottuk Jasmina Jovančić Vidakovićtól.

A legjobb kollekció díjazottai lehetőséget kapnak arra, hogy a jövő évben önálló kiállításuk legyen a Szabadkai Városi Könyvtárban és a Népkör MMK-ban. A megnyitón csellójátékával László Blanka közreműködött, akinek alkotásai szintén megtekinthetők. A tárlatot Szabadka önkormányzata támogatta.