2024. március 28., csütörtök

„Izraelben értik és értékelik a magyar álláspontot”

Megértéssel fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a migrációs válsággal kapcsolatos magyar álláspontot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel a Netanjahuval hétfőn Jeruzsálemben folytatott megbeszélése után.

A tárcavezető az egyórás találkozó után elmondta: alapvetően két kérdést érintettek Netanjahuval, ezek a migránsválság és a gazdasági együttműködés fejlesztése.

Benjamin Netanjahu fogadja Szijjártó Pétert (Fotó: MTI)

Benjamin Netanjahu fogadja Szijjártó Pétert (Fotó: MTI)

A külügyminiszter a találkozón úgy vélekedett, hogy Európa biztonsági kockázata rendkívüli módon megnőtt az elmúlt időszakban, mert százezerszámra érkeztek az Európai Unió területére illegális bevándorlók mindenfajta szabályozás és ellenőrzés nélkül. „Ez a tény gyakorlatilag védtelenné tette Európát olyan cselekményekkel szemben is, mint amilyeneket az elmúlt néhány napban sajnos megtapasztaltunk” – hangsúlyozta a miniszter. Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát, a határait. Kijelentette: Magyarország az egyetlen EU-tagország, amely elmondhatja magáról, hogy megfékezett egy napi hat–tízezer fős illegális beáramlási hullámot. „Annak vagyunk a sikeres példája, hogy a határok védelmével meg lehet védeni egy országot, ezért úgy gondolom, határok védelmével meg lehet védeni egy kontinenst is”– mondta a miniszter.

„Izraelben kifejezetten értik, és értékelik ezt a magyar álláspontot” – közölte a külügyminiszter. „Egyetértettünk abban is a miniszterelnökkel, hogy ha nem tudjuk kezelni a kiváltó okokat, akkor hosszú távon sem lesz megoldás erre a rendkívüli válságra és kihívásra. Éppen ezért a közel-keleti és észak-afrikai térség destabilizált részein minél előbb békét és stabilitást kell teremteni, meg kell hozni az ezt elősegítő intézkedéseket. Enélkül nagyon – nagyon hosszú, elhúzódó válságra kell felkészülni” – mondta a miniszter a találkozó kapcsán.