2024. április 18., csütörtök

Az osztrák muszlimok figyelmeztettek

Az értékelések szerint mind több, magát menekültnek álcázó szélsőséges érkezik majd Európába

Várható volt, hogy az iszlám szélsőségesek a menekültek közé vegyülve érkeznek majd Európába, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre, hangsúlyozta a párizsi terrormerénylet kapcsán Amer Albayati, az osztrák Liberális Muszlim Kezdeményezés elnöke.

A bagdadi születésű, ausztriai politikus Grazban és Bécsben tartott előadást a témában. Mint arra rámutatott, hatalmas a veszélye annak, hogy a szíriai háború elfajulását követően mind több, magát menekültnek álcázó szélsőséges érkezik Európába. Már korábban is erre figyelmeztetett és sajnos bebizonyosodott, hogy igaza van, fűzte hozzá a politikus.

– Felfoghatatlannak tartom, hogy az európai politikusok és médiumok egy része évek óta pénzzel és politikai szempontból is támogatnak bizonyos megkérdőjelezhető szervezeteket, amelyek összefüggésbe hozhatók a szélsőséges és militáns iszlám szervezetekkel, illetve amelyek maguk is azt az ideológiát képviselik. A politikumnak végre fel kell ismernie a tényeket, majd megállítania ezeket a folyamatokat. Ellenkező esetben egyre veszélyesebbé válik az élet Európában. Ebben a helyzetben az összes európai állam összefogására szükség van, hogy sikerüljön hatékonyan fellépni az Iszlám Állam kalifátusa ellen. Az osztrák muszlimok már hosszú ideje figyelmeztetnek a veszélyre. Nem minden muszlim az Iszlám Állam, vagy al-Kaida tagja – fogalmazott Albayati.

A politikus korábban a Wiener Zeitung napilapban megjelent szerzői szövegében az ausztriai muszlim közösség mind erősebb radikalizálódására figyelmeztetett. A radikalizálódás az Ausztriában élő muszlimok szülőhazáiban kezdődik, onnan „importálják” új hazájukba, ahol mind több családtagjukat és ismerősüket fertőzik meg a szélsőséges nézetekkel, értékelte Albayati.

– Arra is volt példa, hogy Bécsben egy tizenhárom éves szíriai fiút – akinek korábban két idősebb fiútestvére is csatlakozott a dzsihádhoz –, török és arab prédikátorok a vallásórán arabul próbáltak megtanítani, hogy később ő is csatlakozhasson testvéreihez. A fiú szülei felháborodtak és feljelentették a két prédikátort. Az is megtörtént, hogy egy Boszniából származó imám Bécs egyik központi városnegyedében zsidók, keresztények, ateisták és nők ellen uszította a hívőket. Ez az imám és követői a gyanú szerint a Bécs körüli erdőkben rendszeresen lőgyakorlatokat szerveznek. A legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak, őket egyszerűbb „megfertőzni” a gyűlölettel. A mennyország téves értelmezése veszélyes. A szélsőséges iszlamisták tévútra, illetve a terror útjára vezetik a fiatalokat és a fogékonyakat, akik nem csak saját életüket veszélyeztetik ezzel, hanem mindenki másét – taglalta Albayati.