2024. március 28., csütörtök

Tüntetnek az egyetemisták

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar hallgatói akár 96 ezer dináros tandíjat is fizethetnek tanulmányaik meghosszabbításáért

Ma, kedden12 órára jelentették be a tüntetésüket az újvidéki Bölcsészettudományi Kar egyetemistái, mivel elégedetlenek a kar döntésével miszerint megfizettetik a teljes összegű tandíjat azok számára, akik az alapképzésen és a mesterképzésen folytatott tanulmányaikat meghosszabbítják. Ez szakoktól függően 65 ezertől 96 ezer dináros tandíjat jelent.

A Studenstki front nevű egyetemista szervezet is támogatja a hallgatókat a tüntetésben. E szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a kar statútuma szerint a hallgatóknak joguk van időben és pontos információt kapni a tanulmányaikkal kapcsolatban, e döntést viszont csupán három nappal a meghosszabbítás határidejének lejárta előtt fogadták el. Hangsúlyozzák, hogy a tandíj összegét az aktív tanítás költségei alapján határozzák meg, ám a hallgatói státus meghosszabbításakor a hallgatóknak már nincs aktív tanítás, nincsenek előadásaik és gyakorlataik, ezért nem érhető számukra, hogy miért is kellene fizetniük.