2024. április 19., péntek

Lezárják a határokat?

Szlovénia cáfolja a korábbi információkat, Ausztria és Macedónia határzárt jelentett a szerb illetékeseknek

Schengen-államok közötti megállapodásra hivatkozva arról értesítették ma Szerbiát, hogy két állam, Ausztria és Szlovénia is határainak lezárása mellett döntött. Horvátország egyelőre még nem foglalt állást ebben a témában, Macedónia viszont úgyszintén határzár bevetezetéséről tájékoztatta Szerbiát. Szlovénia időközben cáfolta az információt. Boštjan Štefic belügyminisztériumi államtitkár nyilatkozatában arról beszélt, hogy országa nem fontolgat egy ilyen intézkedést, a szomszédos államokkal való maximális együttműködésre törekszenek továbbra is.

Egyéb részletek egyelőre nem ismeretesek, a szerb közszolgálati televízió úgy tudja, hogy miután Aleksandar Vučić kormányfő holnap visszaérkezik Belgrádba Bujanovacon és Preševóban tett látogatásáról, össze fogja hívni a biztonsági szolgálatok koordinációjával foglalkozó testület ülését, melyen döntenek a továbbiakról, a szerb állam lépéseiről a határzárak bejelentését követően.

A témával kapcsolatban Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja közölte: a határok lezárását most sokan támogatják, ám a múlt arra tanít minket, hogy a bezárkózás nem jelenthet megoldást. Szerinte az ilyen lépések Európát még sebezhetőbbé tennék, nem pedig biztonságosabbá. A határzár, tette hozzá, gátolná a globalizációs vívmányok terjedését is, megakadályozná a kereskedelmi, technológiai és kommunikációs együttműködést az államok között. A közelmúlt arra tanított meg valamennyiünket, hogy együtt kell működnünk szomszédainkkal, mégpedig ésszerű stratégiát alkalmazva. A fegyveres beavatkozás sem lehet az egyedüli megoldása a gondoknak, mondta. A NATO-val való szorosabb együttműködés mellett szállt síkra.