2024. április 23., kedd

Új gyár Bajsán

A helyi járuléknak köszönhetően újra indultak a fejlesztések és a beruházások Bajsán – Új üzem létesült a faluban, 15 helybelit foglalkoztat – Tavaszig minden háztartásban vízórát kell felsz

Július jelentős változást hozott Bajsa életébe, a polgárok ugyanis megszavazták a helyi járulék újbóli bevezetését. Előzőleg fél évig nem volt, s emiatt leálltak a fejlesztések és munkálatok. Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke most arról számolt be lapunknak, hogy a dolgok lassan visszarázódnak a normális kerékvágásba.

Egyelőre ideiglenes helyszínen üzemel a gyümölcskosárgyár (Lakatos János felvétele)

Egyelőre ideiglenes helyszínen üzemel a gyümölcskosárgyár (Lakatos János felvétele)

– A mostani a második hónap, hogy befolyik a helyi járulékból származó pénz, ezért a költségvetésünket is módosítani kellett. Elsők között az általános iskolának nyújtunk támogatást, a tornatermet és környékét tatarozzuk. Egy járda már el is készült. A vízvezetékre az idei évben nem tudtunk pályázati pénzt szerezni, ezért a saját erőnkből fogjuk egy utcában kicserélni az elöregedett csöveket – mondta el Lackovics, majd rögtön egy nagy újdonságról is beszámolt: új üzem létesült Bajsán, és a héten már be is indult a termelés. Egyelőre csak ideiglenes helyszínen üzemel, de a hamarosan átköltözik a végleges helyszínre, tudtuk meg a tanácselnöktől.

– Nagy újdonság, hogy egy szabadkai cég megkezdte nálunk a munkát. A francia piacra gyártanak gyümölcskosarakat, és 15 helybeli hölgyet alkalmaznak. Jelenleg a próbaüzem zajlik, de ha minden jól megy, akkor az idei évben még kb. 30 személyt fognak munkába állítani. Az üzem az egykori szövetkezet épületében fog helyet kapni, de jelenleg ideiglenes helyszínen, a helyi közösség udvarában lévő tűzoltógarázsban működik. Erre azért volt szükség, mert gondok adódtak az áram- és vízellátással, de amint ez megoldódik, a termelés átköltözik majd a szövetkezetbe – mondta el Lackovics, majd végezetül beszámolt a helyi közösség jelentősebb terveiről is.

– Az idei évben folytatni fogjuk az árokpucolást, elkészült egy ezzel kapcsolatos terv is. Az alvégben összegyűlő vizet le fogjuk vezetni a Krivaja folyóba. Ennek a projektumnak az összértéke 2 millió dinár, és szeretnénk még az idei évben befejezni. Sokat foglalkozunk a medence és park felújításával. Jelenleg kidolgozási fázisban van a medence revitalizációjának a terve, hamarosan elkészül. A parkkal kapcsolatban az az elképzelésünk, hogy a legértékesebbet, a tölgyfákat megóvjuk, a többit pedig dísznövényekkel, virágokkal akarjuk felújítani. A tanács hozott egy döntést, hogy márciusig minden háztartásban vízórát kell felszerelni. Ily módon igazságosan tudjuk megfizettetni a vízdíjat, a valós fogyasztás alapján. Az órákat pályázati pénzből fogjuk beszerezni, de a polgároknak is kell némi hozzájárulást fizetniük. Tervben van az utak kátyúzása is, a Vojputtal már felmértük a kritikusabb helyeket – hallottuk a tanácselnöktől.