2024. március 29., péntek

A vajdasági magyar képzőművészet napja

Interakcióba lépve

November 14-ét, Ács József születésnapját a vajdasági magyar képzőművészet napjaként jegyezhetjük. Ezt a napot az idén is sokszínű és sokrétű programmal ünnepelhetjük. Az idei program arra is rávilágít, hogy milyen szellemi gazdagságot és különleges élményt adhat az is, hogy ha a kultúra különböző területei nem elszigeteltek, hanem működik az átjárhatóság a különböző művészeti ágak között.

A Szabadkai Városi Múzeumban lévő Vajdasági Magyar Képtár 1830–1930 című tárlat keretében nyitott programra kerül sor, amelynek jelszava: interakciók, s ennek jegyében az érdeklődők szombaton 16 órától sétát tehetnek Szabadkán a városmag néhány építészeti alkotása mentén Ács József Napóra című alkotásától, azaz a Pátria szállótól indulva. A Szabadkai Városi Múzeumban 17.30 órai kezdettel képzőművészeti könyvvásárt is rendeznek, könyvbemutatót tartanak, színházi performanszra is sor kerül a Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelye által, és itt a zene is helyet kap, a performaszban ugyanis egy cselló is felcsendül. A képtárban előkerül a grafitceruza is, hiszen krokirajzolás is szerepel a programban.

Topolyán a film és a képzőművészet összehangolódása képezi a programot: megnyitják a művésztelep alkotótáborának kiállítását, valamint egy akvarellkiállítást és emellett egy filmbemutatót is tartanak a művésztelepről.

Zentán a Zentai Művésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás, és emellett a hagyományos őszi akvarellfestés alkotásaiból összeállított tárlatot is megtekinthetjük.

Mindez azt mutatja, hogy minden alkotásnak van szélesebb kontextusa, és annak csak örülhetünk, hogy ennek kifejezésre juttatásában egyre többen vállalnak szerepet a kultúra különböző területén dolgozók közül, valamint hogy ez a nap alkalmat ad arra, hogy figyelhessünk az egykori és a kortárs alkotókra is.