2024. április 19., péntek
MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA

Eltűnhet a szórványból a magyarság

Kövér: ha nem sikerül lassítani a népességfogyást, eltűnhet a szórványból a magyarság

Az Országgyűlés elnöke szerint ha nem sikerül megállítani vagy lassítani a szórványban a magyarság fogyását, akkor belátható időn belül ezeken a területeken a magyarság gyakorlatilag el fog tűnni.

Kövér László a Duna televízióban vasárnap, a magyar szórvány napján rendezett tematikus napon felvételről sugárzott interjúban kifejtette: az elmúlt 20 évben a Magyarország jelenlegi területén élők száma jelentősen csökkent. Ez a fogyás még nagyobb mértékű lett volna, ha a Kárpát-medence más magyarlakta területeiről nem érkeztek volna a magyarság képviselői. A mi népességfogyásunkat mérsékelték, de eközben a saját közösségük fogyott - mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: erkölcsi kötelességünk megakadályozni a szórványban élő magyarság fogyását. Úgy fogalmazott, a szórvány magyarságra nagy figyelmet kell fordítani, ezért is indult számos kormányzati program. A szórványban élők megtartásának egyik legfontosabb feltétele a magyar állampolgárság, "ugyanis ez olyan közjogi kötődést ad a magyar nemzethez, ami generációról generációra megmarad", a másik pedig, hogy úgynevezett "szórvány központokat" kell létrehozni, elsősorban iskolákat, líceumokat - fejtette ki Semjén Zsolt.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyar szórvány napja alkalmából, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által a Magyarság Házában vasárnap rendezett konferencián elmondta, hogy a kormányzat különböző programokkal kívánja segíteni a Kárpát-medencében szórványban élő magyarság megmaradását. Hozzátette, hogy a határon túli magyarság fele, több mint egymillió ember szórványban él. Az államtitkár a szórványban élő magyarokat segítő programok között említette a Petőfi Sándor programot, amelynek keretében 50 ösztöndíjas segíti művelődésüket, oktatásukat. A Határtalanul program keretében magyarországi, illetve határon túli iskolások látogathatják meg egymást, illetve a Szakképzés éves program nyomán 128 határon túli diák tölthette egy hónapos szakmai gyakorlatát Magyarországon.

A Lehet Más a Politika szerint a szórvány az, amelyet támogatni kell Magyarországról, illetve a határon túl, tömbben élő magyar közösségek részéről is. A párt közleménye szerint a szórványban élő magyar nyelvű kisebbség a többségi nemzetekhez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, és a leépült intézményrendszerrel folyamatos asszimilációnak, elvándorlásnak van kitéve.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódott több órányi műsorral.