2024. április 26., péntek

Zeman: az EU a szavakról térjen át a tettekre

Az Európai Uniónak a szavakról át kell térnie a tettekre, és ténylegesen meg kell erősítenie a schengeni határok védelmét - jelentette ki Miloš Zeman cseh államfő szombaton, miután a cseh nemzetbiztonsági tanács elnökségének ülést tartott a párizsi terrorcselekmények miatt.

„Itt az ideje, hogy végre lépjen az Európai Unió vezetése, amely eddig rendkívül lazán kezelte a menekültválságot" - szögezte le Zeman. „Meg kell erősíteni Európa védelmét" - hangsúlyozta.
A cseh államfő szerint be kell tartani a dublini egyezményeket, s minden menekültet, aki nem regisztrál az első schengeni országban és nem ott kér menekültstátust, „illegális bevándorlónak" kell minősíteni és eszerint is kell kezelni.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök elmondta: bár a párizsi merényletek szörnyűek, Csehországot jelenleg semmiféle veszély nem fenyegeti, ezért a cseh közvéleménynek nincs oka pánikra. A hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, s újabbakra nincs szükség.

„Egyetértettünk abban, hogy növelni kell a nyomást az Európai Unióra a külső határok védelme érdekében" - állapította meg Sobotka.

Hozzátette, hogy Csehország továbbra is aktív szerepet kíván vállalni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Milan Chovanec belügyminiszter megerősítette, hogy a cseh hatóságok a párizsi merényletek után megszigorították az államfői székhelyként szolgáló Prágai Vár, a nemzetközi repülőterek és más kiemelt létesítmények őrzését. A Prágai Vár felett szombat reggel óta fekete zászló lengedez.

Újságírói kérdésre válaszolva Miloš Zeman azt mondta, hogy az EU külső határainak, valamint a tagállamok határainak védelmére egyaránt szükség van. "Ezt Magyarország esetében láthattuk" - jegyezte meg.