2024. április 24., szerda
Ez történt Párizsban

A merényletek kronológiája

Legkevesebb 128 ember meghalt és 300 megsebesült a francia fővárosban, hat helyszínen, a Bataclan rendezvényteremtől a Stade de France nemzeti stadionig elkövetett péntek esti merényletekben. Az AFP francia hírügynökség péntek estétől szombat délig állította össze az események krónikáját.

Este kilenc és negyed tíz között három robbanást lehetett hallani a Párizstól északra fekvő Saint-Denis elővárosban lévő Stade de France közelében a Franciaország-Németország barátságos mérkőzés alatt, amelyet 80 ezer néző előtt játszottak. Egy ember, valamint a három öngyilkos merénylő meghalt.

21 óra 29 perckor az első Twitter-üzenet érkezett egy lövöldözésről: „Lövöldözés, Párizs, X. (kerület), Bichat (utca)". A X. kerületi Bichat és Alibert utca sarkánál a Le Petit Cambodge étterem terasza elleni lövöldözésben tizennégyen haltak meg.

21 óra 38 perckor egy másik Twitter-üzenet „több mint aggasztó zajokról" számolt be a Charonne utcából (XI. kerület). Szemtanúk „két-három perces" lövöldözést hallottak. Tizennyolc ember halt meg.

21 óra 49 perckor egy Twitter-üzenet „nagyon sok lövést jelzett a Bataclanból". A rendezvényterembe, ahol éppen rockkoncertet tartanak, több maszkos, fegyveres férfi hatolt be, Allah Akbár (Allah a legnagyobb) kiáltásokkal tüzet nyitott, és túszul ejtette a nézőket.

A XI. kerületi Fontaine au roi utcában, a République (Köztársaság) tér közelében öt embert lelőttek a La Casa Nostra pizzéria teraszán.
Egy embert megöltek a République tér másik oldalán, a Voltaire sugárúton. A támadó meghalt.

22 óra 30 perckor Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a Stade de France-ból, és a belügyminisztériumba ment, hogy tájékozódjon a helyzetről.
A terrorellenes ügyészség megindította a nyomozást.

23 óra 43 perc: A halottak száma elérte a 35-öt.

A párizsi kórházakban életbe lépett a fehér tervnek nevezett sürgősségi és válságriasztás.

Éjfél után egy perccel a rendkívüli állapot kihirdetését bejelentve Francois Hollande a televízióban kijelentette: „számos halott, sok sebesült, ez borzalom".

0 óra 15 perc: a kormány rendkívüli tanácskozásra összeült az elnöki palotában, és a terveknek megfelelően kihirdette a rendkívüli állapotot.

A Szocialista Párt, a Nemzeti Front és a Nicolas Sarkozy vezette Köztársaságiak felfüggesztették a regionális választások előtti kampányukat.

Szombaton röviddel fél egy előtt a rendőrség megostromolta a Bataclan koncerttermet. Az ostrom fél órán át tartott. A négy támadó meghalt, hárman robbanó övükkel végeztek magukkal.
Az iskolák és egyetemek zárva tartanak szombaton - közölte a párizsi rektori hivatal. Valamennyi hétvégére tervezett franciaországi tanulmányi kirándulást törölték.

1 óra 11 perc: rendőrségi források szerint mintegy száz halottja van a bataclani túszejtésnek.

Francois Hollande több minisztere, közöttük Bernard Cazeneuve belügyminiszter kíséretében a Bataclanba ment.

A Muzulmán Vallás Tanácsa a leghatározottabban elítélte „a gyűlöletes és alávaló támadásokat".

Ezerötszáz további katonát mozgósítottak - jelentette be az Élysée-palota.

Kíméletlen harcot ígért a terroristák ellen Francois Hollande a Bataclan rendezvényközpontnál. „Visszaállítjuk a határőrizetet", de nem zárjuk le a határokat - jelentette be az Élysée-palota.
Az ügyészség bejelentette, hogy a támadásoknak 120 halottjuk van.

4 óra 30 perc: a nyomozók szerint „nyolc terrorista" halt meg a támadásokban, heten közülük felrobbantották magukat.

9 óra: Az Élysée-palotában ülést tartott a védelmi kabinet.

A párizsi régióban felfüggesztették a sportversenyeket, az idegenforgalmi nevezetességek zárva tartanak.

A francia Városháza kezelésében lévő valamennyi intézmény - iskolák, múzeumok, könyvtárak, tornatermek, uszodák, piacok, valamint a párizsi régió kulturális közintézményei - zárva tartanak.
A rendőrség szemtanúkat keres a lakosság körében.

10 óra 50 perc: Francois Hollande az Élysée-palotában „háborús cselekménynek" nevezte a merényleteket, és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet nevezte a támadások felelősének. Egységre és hidegvérre felszólítva a franciákat, az államfő háromnapos nemzeti gyászt jelentett be. Az elnök hétfőn beszédet mond a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén.

Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet magára vállalta a merényletek elkövetését.

Jövő hét csütörtökig tilos közterületen tüntetni Párizsban és a párizsi régióban.