2024. április 16., kedd

A keletiek „ne diktáljanak nekünk erkölcsöt”

Az olasz kormányfő szerint történelmi hiba volt az EU-bővítésből kihagyni a balkáni országokat

A keleti országoknak nem kellene erkölcsöt diktálniuk nekünk címmel közölt interjút Matteo Renzi olasz kormányfővel a Die Welt című konzervatív német lap. A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa arra a kérdésre, tart-e attól, hogy széteshet az Európai Unió a jobboldali demagógok miatt, mire kialakul a migrációs válság hosszú távú kezelésének stratégiája, elmondta, különösen az „új tagállamok” magatartása bántja.

Ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, és egyes nyugat-európai országokban pártok és politikusok választásokat és pozíciójukat vesztették el, hogy megvédjék Európa eszményét – vélekedett Matteo Renzi, példaként említve, hogy Franciaországban „népszavazás veszett el, mert féltek a lengyel vízvezeték-szerelőtől”.

„A nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát, és nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk” – vélekedett az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EU-nak közösen kell megbirkóznia a kihívással.

Arra a kérdésre, hogy miként akarja erről meggyőzni az olyan embereket, mint Orbán Viktor, mielőtt késő lesz, azt mondta, „az ügy nem csak a magyar miniszterelnököt érinti, és nem jobboldali-baloldali megosztottságról van szó. Ezt mutatja, hogy a Csehországban és Szlovákiában a szocialisták ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és a lengyel kormány. Földrajzi, és nem politikai megosztottság mutatkozik, méghozzá azok között, akik Európáról mint nagy ideálról gondolkodnak, és akik mindenekelőtt a gazdasági hasznot látják benne. Elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak – mondta Renzi.

Arra a kérdésre, mit tehet Európa a menekültáradat megfékezéséért, azt mondta, hogy nézőpontot kell váltatni. Az EU-t csak keleti irányba bővítették, és „tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat”. Albániának, Montenegrónak és Szerbiának „elsőbbséget” kell adni az EU-ban- mondta az olasz kormányfő.