2024. április 19., péntek
Közvélemény-kutatás

Merkel már nem ura a helyzetnek

A németek többsége a kormány menekültpolitikájának hirtelen változásaiból azt a következtetést vonta le, hogy Angela Merkel kancellár nem ura a helyzetnek. Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a lakosság 69 százaléka úgy véli, a kancellár elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikájának formálása felett.

A szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében 70 százalék gondolja azt, hogy a kancellár már nem tudja irányítani a folyamatokat. A CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is erős ez a véleményáramlat, a konzervatív uniópártok támogatóinak fele tapasztal kontrollvesztést a kancellárnál.

A belügyminisztérium az utóbbi napokban több hirtelen fordulatot mutatott be a menekültpolitikában. Alig 24 órával azután, hogy múlt csütörtökön a koalíciós pártok (a CDU/CSU és az SPD) vezetői megállapodtak egy sor intézkedésben, a tárcavezető Thomas de Maiziėre felvetette, hogy korlátozott jogokkal járó, úgynevezett oltalmazotti státust kellene adni a szíriai menedékkérőknek, és kiderült, hogy erre vonatkozóan már utasítást is adott a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF). A belügyminiszter az SPD tiltakozása miatt végül visszavonta az utasítást, a napokban viszont az is kiderült, hogy adott egy másik utasítást is a BAMF-nak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, amely arról szólt, hogy a hivatal szakítson az augusztus óta követett gyakorlattal, és ismét vizsgálja meg, mely uniós tagország az illetékes az adott menedékkérő ügyében. Kiderült az is, hogy a kancellár és a kancelláriaminiszter hivatalosan nem kapott tájékoztatást egyik utasításról sem.

Elemzők egy része szerint mindez arra utal, hogy az úgynevezett nyitott határok politikájához kezdettől fogva kétkedően viszonyuló belügyminiszter nyomás alá helyezi a kancellárt. Vannak, akik belső hatalmi harcként értelmezik a folyamatokat. Megjelent egyebek között az a feltételezés, hogy de Maiziėre és Wolgfang Schäuble pénzügyminiszter a háttérben minden erővel arra törekedik, hogy irányváltásra, a menekültpolitika radikális megszigorítására kényszerítse Angela Merkelt.