2024. április 19., péntek

Aleksandar Vulin: félmillió ember közül nehéz kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt

Majdnem félmillió ember haladt át Szerbián a migránsválság kezdete óta, és naivitás lenne azt hinni, hogy ekkora embertömegből könnyű kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt, terroristát vagy "beteg embert" - fogalmazott Aleksandar Vulin szociális miniszter vasárnap a belgrádi Pink televízió reggeli műsorában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennyi ember közül nehéz teljes bizonyossággal kideríteni, ki lehet veszélyes, de fontos az, hogy Szerbia nyilvántartásba veszi és lefényképezi az országba érkezőket, valamint ujjlenyomatot vesz tőlük. A miniszter szerint ennél többet nem lehet tenni, hiszen a legtöbben dokumentumok nélkül érkeznek, adataikat ők maguk adják meg.
Aleksandar Vulin elmondta, hogy szigorítanak a határellenőrzéseken, és a migránsok átvizsgálása is hosszabb ideig tart majd. Kiemelte ugyanakkor, hogy a párizsi merényletek nem adhatnak alapot semmilyen hisztériának, gyűlöletnek, vagy az iszlám vallást gyakorlók elleni támadásoknak.
Szerinte egy ilyen támadás a migránsválság előtt is megtörténhetett volna, hiszen "mindenhol a világon élnek beteg emberek, akik képesek arra, hogy embereket öljenek az utcán".
A miniszter közölte, hogy jelenleg kisszámú migráns tartózkodik Szerbiában a görögországi sztrájk miatt, a macedón határ melletti Preševóban csupán százan várnak regisztrációra, míg a horvát határhoz közeli Šidnél körülbelül 600-an várják, hogy továbbmehessenek Horvátország felé.