2024. április 24., szerda

Készül a vajdasági magyar pedagógusok adatbázisa

Archív felvétel a szabadkai nyári pedagógus-továbbképzésről

Archív felvétel a szabadkai nyári pedagógus-továbbképzésről

A Magyar Nemzeti Tanács elkészíti a vajdasági magyar pedagógusok adatbázisát.

– Az adatlapokat a jövő héten küldjük el az iskolaigazgatóknak egy levél kíséretében, természetesen egy levelet mellékelünk a tanároknak is, amelyben rámutatunk, miért szükséges ez. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az adatlap kitöltése önkéntes alapon történik, rámutatunk arra is, miért lenne jó, ha a magyarul, illetve magyarul is tanító pedagógusok regisztrálnának – hallottuk Petkovics Mártától, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjától. Mint mondta, a személyes adatok mellett kérik, a pedagógusok tüntessék fel, mely egyetemen, mikor szereztek oklevelet, milyen tantárgyat tanítanak, van-e szakvizsgájuk, hány iskolában tanítanak és hány százalékkal, milyen nyelveken.

Mint megtudtuk, ezekre az adatokra szükség van, mert magyar szakaktívák létrehozását tervezik (például a kémiatanárok, fizika szakos tanárok stb. szakaktívája). – Szerb nyelven sokkal több segédanyag található meg a világhálón, mint magyar nyelven, ezért jönne létre egy honlap, és a tanárok, akiket nyilvántartunk majd ebben az adatbázisban, ezen a honlapon keresztül tudnak majd fórumokat létrehozni, óra-előkészületeket letölteni, átalakítani, ötleteket kapni, a versenyekről érdeklődni, illetve megszervezni a versenyeket, például a Kárpát-medencei jellegű versenyek vajdasági döntőit. A honlapon szeretnénk a Szerbiában érvényben levő összes, az oktatásra vonatkozó törvényt, szabályzatot magyar nyelven megjelentetni, mert a tanárok, sokszor az igazgatók sincsenek tisztában mik a jogaik, kötelességeik. Szemináriumokat kívánunk szervezni – mégpedig Szerbiában akkreditált továbbképzéseket – mert az is nagy probléma, hogy gyakran az önkormányzatok, az iskolák nem fizetik a tanárok számára a részvételi díjat, utazási költségeket sem. Ilyen formában is próbálunk a magyar pedagógustársadalmon segíteni – hallottuk beszélgetőtársunktól.

Tíz napot szeretnének adni az iskoláknak, hogy az adatlapokat a tanárok kitöltsék. A pedagógusoknak alá kell írniuk, hogy egyeznek azzal, hogy nyilvántartásba vegyék őket, az adataikat felhasználják. Miután feldolgozzák az adatokat, januárra tervezik a szakaktívák összehívását. Az MNT költségvetésébe is bekerül ez, ami azért fontos, hogy a magyar ajkú pedagógusok kívánságai, meglátásai alapján próbálják úgy alakítania az MNT oktatási programját, ennek pénzelését, hogy valódi haszonnal szolgáljon – mondta Petkovics Márta.

Az MNT a köztársasági adatvédelmi biztossal együttműködve fektette le a magyar pedagógusok adatbázisa létrehozásának és működésének alapelveit, ezzel biztosítva, hogy az adatfeldolgozás és az adatok biztonságának védelme a törvénnyel megszabott módon történjen.