2024. április 24., szerda
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Több ezren éjszakáztak Šidnél

A horvát hatóságok autóbuszokkal Batrovcira szállították a 20 órán át a horvát határ közelében várakozókat – Újabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be, mondta Aleksandar Vulin Šiden

Az utóbbi két napban szinte állandóan 50-54 autóbusz parkol az adaševci ideiglenes befogadóközpont előtt. Preševóból ugyanis ide érkeznek a migránsok. Itt az autóbuszok addig vesztegelnek, amíg a rendőrség nem ad nekik engedélyt, hogy bevigyék utasaikat a šidi vasútállomásra. A horvát szerelvények négyóránként közlekednek Šid és Slavonski Brod között, fedélzetükön 1000-1200 utassal. Pénteken 3000-3500 migráns tartózkodott szinte állandóan az adaševci parkolóban, ugyanis hiába szállították el őket a vonatok, folyamatosan érkezett az utánpótlás. Az autóbuszok mellett naponta két különvonat is érkezik Preševóból.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A migránsok azért akarnak inkább vonattal utazni, mert a vasúti menetjegy ára 15 euró, a buszjegyért pedig 30 eurót kell fizetni. Aki pedig azt mondja Preševóban, hogy már elfogyott a pénze, azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai ingyen felengedik a vonatra. Busszal ingyen utazni nem lehet.

Szombaton délelőtt akkora volt már a nyomás Šiden, hogy 20 autóbuszt átirányított a rendőrség a batrovci határátkelőre, ahonnan a horvát autóbuszok vitték tovább a migránsokat az 5 000 fő befogadására alkalmas Slavonski Brod-i téliesített táborba. Menetrenden kívül délelőtt egy különvonat is elindult a migránsokkal Horvátorszába. A nyomás azonban nem csökken. Szombaton délután változatlanul 50 autóbuszt láttunk a parkolóban.

Aleksandar Vulin szociális ügyekkel megbízott miniszter, a migránskérdés országos koordinátora szombaton délután váratlan látogatást tett Šiden. Arra a kérdésünkre, hogy a párizsi események tükrében Szerbia szigorítani fogja-e a migránsok ellenőrzését, a miniszter azt válaszolta, Szerbiában eddig is lelkiismeretesen végezték a nyilvántartásba vételt, mindenkit lefényképeztek, mindenkitől vettek ujjlenyomatot, de természetesen az ország biztonsága a legfontosabb kérdés. Ezért Szerbia úgy szervezte meg a migránsok balkáni útvonalát, hogy az a lakott területeken kívül bonyolódjon le. Újabb biztonsági intézkedéseket vezet be az ország a párizsi történések után, hogy egyfelől biztosítsa a migránsok akadálytalan továbbhaladását, másfelől megőrizze az ország stabilitását. Szerbia nem fogja lezárni a határait, mondta a miniszter, de azt sem fogja megengedni, hogy tamponzóna legyen. A régió országaival együtt fognak megoldást keresni, de a migránskérdést nem Szerbiának kell egyedül megoldania. A terrorizmus világprobléma és Szerbia mindig is küzdött ez ellen, mondta a miniszter. Azonban ott kell ezt megszüntetni, ahol a forrása van, és ehhez a világ összefogására van szükség.

Aleksandar Vulin azt is elmondta, hogy ezidáig 484 ezer illegális bevándorló haladt át Szerbián ebben az évben.