2024. április 19., péntek

Szerbia lassan kilábal a recesszióból

Szerbia gazdasága az idén 0,5, jövőre pedig 1,5 százalékos növekedést ér el, Horvátországot eltekintve ez a legalacsonyabb szintű teljesítmény a régióban és Európában is egyaránt – tette közzé tegnap a Nemzetközi Valutaalap.

– Délkelet-Európa országainak többsége – amelyek nem tagjai az EU-nak – viszonylag jó gazdasági növekedést ért el az idén, de ez nem mondható el Szerbiára is – áll az IMF jelentésében. – A tavalyi, katasztrofális méreteket öltött áradások megpecsételték az országot, és emiatt Szerbia gazdaságára csupán annyi mondható el, hogy lassan kilábal a recesszióból.

A valutaalap jövő évi előrejelzései szerint Délkelet-Európa azon országaiban (Albániában, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában), melyek nem tagjai az Uniónak, jövőre átlag 2,6 százalékos lesz a gazdasági növekedés, legnagyobb, 4,9 százalékos, Montenegróban várható. A régió EU-s tagállammaiban 3 százalékos lesz a növekedés, Bulgáriában 1,9, Romániában 3,9, Horvátországban pedig 1 százalék.

Szerbia esetében azt látják, hogy 2016-tól már nem csökken, hanem növekedni kezd a közfogyasztás, de mindössze 0,5 százalékos mutatóval. Ez lesz a régió legszerényebb eredménye.